--------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------

-----------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------

RÜYA TOKGÖZ “GELECEKTE YER ETMEK, YENİ GELEN NESLE GÜZEL İZLER BIRAKMAK İSTİYORUM”

Hakan Demir ile Gönülden Düşenler'in konuğu Yazar Rüya Tokgöz'dü...

RÜYA TOKGÖZ “GELECEKTE YER ETMEK, YENİ GELEN NESLE GÜZEL İZLER BIRAKMAK İSTİYORUM”

Gönülden Düşenler köşemizin bu sayıdaki konuğu Beni Sensiz Bırakma kitabıyla tanınan ve ses getiren Yazar Rüya Tokgöz.

Okuyucularına sunduğu birbirinden güzel eserleriyle kısa sürede tanınan Rüya Tokgöz, romanının yanı sıra yazdığı şiirleriyle de gönülleri fetheden bir şair.

Yazar Rüya Tokgöz ile ilgili tüm ince detayları bu röportajda bulabilirsiniz.
Biz sorduk, sevilen yazar Rüya Tokgöz, Gönülden Düşenler Köşesi için cevapladı.

Hakan Demir-Bize kendinizden bahseder misiniz?
Rüya Tokgöz: Ankara’da doğdum ve yaşıyorum. 
Eğitim hayatımı Ankara’da tamamladım. Eğitim hayatım devam ettiği süre zarfında edebiyata sevgim her geçen gün arttı. 12 yaşından beri şiir, deneme ve hikayeler yazmaktayım.
İlk şiirim 9 yaşında yazdığım “Serçe” isimli 4 mısralık bir şiirdir.
Liseler arası şiir yarışmasında “Okumayı Seviyorum” isimli şiirimle okul birincisi olmuş, bu başarı beni şiire daha da yakınlaştırmıştır.
Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunuyum.
Evli ve üç çocuk annesiyim. Çocuklarımın yanı sıra, gençlerin de edebiyatı sevmesi için gayret göstermekteyim. Yazdığım şiirler ve öyküler, çeşitli kitap, antoloji ve dergilerde yayımlanmıştır. Edebiyat sevgisini, yazmanın ve okumanın güzelliğini genç nesillere aktarmak için öğrencilerin de içinde bulunduğu platformlarda edebiyatı sevdirecek etkinlikler ve söyleşiler düzenlemekteyim.
Kadın ve yaşlı bakım evlerinin yanı sıra, hapishanelerde yaptığım söyleşiler ve kendi yorumladığım şiirlerimle ihtiyacı olan insanlara ulaşmak ve aynı zamanda kütüphanesi olmayan okullara kütüphaneler kurarak, çocuklara okuma sevgisini aşılamaktan mutluluk duyuyorum. 
Düşün Konuş Dinle Kişisel Gelişim ve Eğitim Derneği'nden Toplum Önünde Söz Söyleme Sanatı, İletişim(Beden Dili), Drama, Diksiyon, Kişisel Gelişim dersleri almamın yanı sıra, başarılı ve deneyimli TRT Ana Haber Spikeri Zafer Kiraz'dan Diksiyon ve Spikerlik Eğitimleri aldıktan sonra sunuculuk yapmaya başladım.
Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İlesam) ve Türkiye Devlet Hastaneleri ve Hastalara Yardım Vakfı (Hasvak), KAI Derneği, AHIT Ankara'lılar Derneği, AKEV Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve Basın Sözcüsüyüm.
Beni Sensiz Bırakma isimli romanım ile edebiyat dünyasında yerini almaktan mutluyum.
Sinemart Yazarlık Okulu'nda Temel Yazarlık ve Yaratıcı Yazarlık dersleri aldım ve bu iki kuru başarı ile tamamladım.
Şiirlerimin ve sözlerimin okurlarım tarafından ilgiyle sosyal medyada takip edilerek, paylaşılmasından mutluluk duyuyorum.
TV ve Radyo Programları yapıyorum.
Şu anda iki ayrı radyoda yayın yapıyorum. 
Hobilerim arasında eski kitap ve plak koleksiyonu yapmak, klasik filmler izlemek, yoga ve kayak yapmak, yüzme ve doğa yürüyüşleri geliyor.
Edebiyat dünyasına yeni eserler kazandırmak adına çalışmalarımı aralıksız sürdürüyorum.
Aynı zamanda sosyal sorumluluk projelerine katkıda bulunuyor, SMA hastası bebeklere yardım etmeye çalışıyorum.

Hakan Demir-Yazarlık serüvenine ne zaman başladınız? 
Rüya Tokgöz: Yazarlığın ilk adımı günlük tutmaktır. Yazarlık deneyimime 10 yaşında günlük tutarak başladım. Sonra 12 yaşımda öyküler yazmaya başladım, o gün bugündür yazıyorum. 
Hakan Demir: İlk eser ne zaman raflara çıktı, sonra süreç nasıl devam etti?
Rüya Tokgöz: Kitabım çıkmadan evvel birçok antolojide şiirlerim yayımlandı. Romanım “Beni Sensiz Bırakma” Nisan 2014 itibariyle raflarda yer aldı. Sonraki süreç çok keyifliydi, imza günlerimde okurlarımla buluşup kucaklaşmak mutluluk vericiydi. Okullarda söyleşiler, okur, yazar buluşmaları çok güzeldi ve sonra tabii ki yazmaya devam ettim. Şu anda çıkmak üzere olan bir şiir kitabı, bir aforizma, üç adet uzun öykü ve yazmakta olduğum romanlarım var. 
Hakan Demir-Bize kitaplarınızın içeriğini anlatır mısınız?
Rüya Tokgöz: Beni Sensiz Bırakma isimli romanımda aşk, tarih, entrika ve en önemlisi hayata dair kendimizden parçalar bulacağımız kesitler var. Yani romanımın bazı bölümlerinde kendinizi bulabilirsiniz. 
Diğer kitaplarımda şiirler, öyküler ve yine hayata dair izlenimler bulunuyor. 

Hakan Demir-Roman ve şiir sizce ne demek? 
Rüya Tokgöz: Roman yaşanmış ya da yaşanmamış, gerçek ya da kurmaca olay dizilimlerinin bir araya gelmesidir. Şiir ise duyguların kâğıda yansıtılmış halidir. Bunlar benim hayatımın vazgeçilmez olgularıdır çünkü her satır bir duygu membaıdır. İnsanlar et ve kemikten oluştuğu kadar duygu ve düşüncelerinden de oluşurlar ve bunu yansıtabilmek sanatçılara has bir durumdur. 
Hakan Demir- Kendinizi yazarlık yolunda geliştirdiğinize inanıyor musunuz? Eğer öyleyse hangi bu ne kadar bir sürede oldu?
Rüya Tokgöz: Kesinlikle inanıyorum çünkü yazdığım süre zarfında yazarlık eğitimleri de aldım, farklı yazarların kitaplarını okuyarak ve bol bol yazarak kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Öğrenme isteğim sanırım sağlığım el verdiğince devam edecek. 
Hakan Demir-Yazdığınız eserlere ilgi nasıl oldu?
Rüya Tokgöz: Eserlerim ilgiyle okunuyor, etkinliklerim ve paylaşımlarım beğeniyle takip ediliyor. Güzel dönüşler aldıkça içimdeki yazma aşkı gelişerek büyüyor.

Hakan Demir-Yazarların toplumdaki görevleri nelerdir?
Rüya Tokgöz: Yazarların topluma karşı çok büyük sorumlulukları vardır. Yazdığımız her kelime, söylediğimiz her söz bir algı oluşturacağı için ve topluma mesaj olarak iletileceği için yazdığımız her kelimeyi özenle seçmek zorundayız. Kitlelere pozitif, olumlu, gerçekçi ve doğru mesajlar vermek zorundayız. 

Hakan Demir- Hangi yazarları beğeniyorsunuz, kendinize örnek aldığınız yazar var mı?
Rüya Tokgöz: Yazarlarda; Cengiz Aytmatov, Sabahattin Ali, Stefan Zweig, Ayfer Tunç, İnci Aral, İskender Pala, Tezer Özlü, Amin Maalouf, Gamze Güller, Vuslat Çamkerten, Julia Ortay, Özlem Narin Yılmaz, Yaşar Kemal, John Steinback, Orhan Pamuk, Oğuz Atay, Ahmet Hamdi Tanpınar, Victor Hugo sevdiğim bazı yazarlardır. Şairlerde; Cemal Safi, Özdemir Asaf, Orhan Veli, Yahya Kemal Beyatlı, Atilla İlhan, Can Yücel, Turgut Uyar, Cemal Süreya, Orhan Seyfi Orhon, Didem Madak, Nilgün Marmara, Ziya Osman Saba, Cahit Sıtkı Tarancı, Baudelaire, Goethe, Puşkin, Rilke, Sylvia Plath, Nazım Hikmet Ran, Abdülhak Hamit Tarhan gibi isimler şu an hatırlayabildiklerim. 

Hakan Demir-Yazarlığın yanı sıra sunuculuk yönünüz de var. Bize bundan da bahseder misiniz?
Rüya Tokgöz: Zafer Kiraz Hoca’mdan spikerlik, sunuculuk, diksiyon ve beden dili dersleri aldıktan sonra profesyonel sunuculuk yapmaya başladım. Protokol, festival sunumlarının yanı sıra moderatörlük de yapıyorum. 
Hakan Demir- Yeni kitap çalışmalarınız var mı? Varsa şiir kitabımı, yoksa yine bir roman mı gelecek?
Rüya Tokgöz: Bitmiş olan hem şiir kitabım hem romanım hem de öykü kitaplarım var. Önce hangisinin çıkacağına ben de henüz karar veremedim. 
Hakan Demir-Siz kitaplarınızda hangi konuları ele alıyorsunuz?
Rüya Tokgöz: Toplumsal konular, ilişkiler, tarih, aşk, gerçek hayat hikâyeleri, anılar, hayaller ve bunun gibi pek çok şey kitaplarımda yer alıyor. Yelpazeyi geniş tutuyorum.
Hakan Demir-İmza günleri ve etkinlikler düzenliyor musunuz?
Rüya Tokgöz: Tabii ki düzenliyorum. Söyleşiler, cezaevlerinde şiir terapileri, edebiyat atölyeleri, köy okullarında kütüphaneler kurarak orada öğrencilerle sohbette bulunuyorum. Okullarda seminerler veriyorum. Şiir programları yaparak şiir seven dostlarla birlikte şiirler okuyup sohbet ediyoruz. Bir TV programı yaptım ve kıymetli sanatçı konuklarımla şiirler ve sohbet üzerine izleyenlerle güzel saatler paylaştık. Şu anda kitabımın baskısı tükendiği için imza günleri düzenleyemiyorum. Ama en kısa sürede yeni imza günleri ile okurlarımla buluşmayı arzu ediyorum.
Hakan Demir-Hangi ortamlarda kalemi elinize alıyorsunuz?
Rüya Tokgöz: Genelde sakin kendimle baş başa kaldığım anlarda yazarım. Bazen de hiç beklemediğim anlarda cümleler dolup taşıyor. Beni yaz diyor. Ben de o anları sevgiyle karşılıyor ve yazmanın güzelliğini yaşıyorum.
Hakan Demir-Eserlerinizle Türk edebiyatında önemli bir yer elde ettiğinizi düşünüyor musunuz?
Rüya Tokgöz: Ben de her yazar gibi bunu çok arzu ederim. Ama hangi eser ne derece edebi eser sayılır tabi ki tartışılır. Yazılan her eserin anlatmak istediği bir konu ya da durum olması gerekir. Bunu ne derece başardığımı okurlarıma sormak gerekir. Yazan herkes kendini geliştirmek için çaba sarf etmeli ve daima daha iyisini yazmaya çalışmalıdır. 
Hakan Demir-Bu yolda hedefleriniz nelerdir?
Rüya Tokgöz: Ben hayattan ayrıldıktan sonra bile kaliteli eserler bırakarak, gelecekte yer etmek yeni gelen nesle güzel izler bırakmak istiyorum.
Gençlerimize şiir yazmayı, şiir okumayı, kitap okumayı ve hatta yazmayı aşılamayı çok isterim.

Hakan Demir-Okurlarınız kitaplarınızı nereden temin edebilir?
Rüya Tokgöz: Şu anda baskısı tamamen tükendi ama internet sitelerinde bulunabilir. 
Baskıya girecek kitaplarım her noktada satışı olması konusunda titiz davranacağımı da söylemek isterim.

Hakan Demir-Çok teşekkür ederiz.
Rüya Tokgöz: Bu keyifli söyleşi için ben size teşekkür ederim. Okuyan herkese sevgilerimle teşekkür ediyorum.







Güncelleme Tarihi: 31 Aralık 2022, 07:52

hakan demir

YORUM EKLE


         Kirkagac.Net