KIRKAĞAÇ HABER

Bugün Aşure Günü

DİN VE AHLAK

Bugün Aşure Günü. İşte Aşure Günüyle ilgili tüm bilgiler.

Bugün Aşure Günü

Bugün Muharrem ayının onu, yani Aşure Günü. Bütün peygamberlerce farklılığına vurgu yapılan bu önemli günde pek çok önemli hadise vuku bulmuş. Muharrem ayında tutulan orucun, ramazan orucundan sonra en faziletli oruç olduğu ifade edilir. İşte ilçemiz esnaflarından Adem Taşkan’ın, Aşure Günüyle ilgili yazısı. 
 
Hicrî senenin ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu günü.Aşure günü adını alan bu günde oruç tutulurdu. Aşure orucu denen bu oruç, İslâm'dan önce Araplarca bilinirdi. Aşure kelimesinin İbranice aşûr'dan geldiği ve o günde Arapların oruç tuttuğu dikkate alınırsa, kelimenin bütün diller arasında ortak bir kelime olduğu anlaşılır. (Buhârî, es-Savm, 1; Umdetü'l-Kârî fi Şerhi Sahîhi'l-Buhârî, V, 351)
 
Bu kelime Yahudîler'de büyük keffâret günü için kullanılmıştır. (Tevrat, Levililer, 16, 29 vd.) Hz. Peygamber Medîne'ye geldiği zaman Yahudiler'in Âşûre günü oruç tuttuklarını gördü ve bunun ne orucu olduğunu sordu. Cevap olarak şöyle dediler:
 
"Bugün, iyi bir gündür. Allah, İsrailoğulları'nı Firavun'un zulmünden bugün kurtarmıştır. Musa (a.s.) Allah'a şükür için bugünde oruç tutmuştur. Biz de tutarız dediler. Hz. Peygamber; "Biz Musa'nın sünnetine sizden daha yakınız, dedi ve o gün oruç tuttu ve ashabına da tutmalarını emir buyurdu. " (Buhârî, es-Savm, 69; Tecrîd-i Sarih, VI, 308, 309)
 
Hz. Âişe'den nakledilen şu hadiste, Allah Resulu'nun Mekke döneminde de aşûre orucu tuttuğu anlaşılır.
 
"Cahiliye devrinde Kureyş, Âşûre gününde oruç tutardı. Hicretten önce Hz. Peygamber de aşûre orucu tutardı. Medine'ye hicret ettikten sonra bu oruca devam etti. Ashabına da tutmalarını emretti. Ertesi yıl, Ramazan orucu farz kılınınca, aşûre günü orucunu bıraktı, isteyen bu orucu tuttu, dileyen de bıraktı" (Buhârî, es-Savm, 69; Tecrîd-i Sarîh, VI, 307, 308).
İslâm bilginleri aşûre orucunun vacip değil, sünnet olduğunda görüş birliği etmişlerdir. Yalnız İslâm'ın başlangıcındaki hükmü konusunda, Ebû Hanîfe vacip derken, İmam Şâfiî müekked bir sünnet olduğunu söylemiştir. Ramazan orucu farz kılındıktan sonra, bu oruç müstehap olmuştur. Ayrıca Yahudiler'e benzememek için Muharrem'in 9,10 ve 11'nci günlerinde oruç tutmak güzel görülmüştür.
 
Bugün bütün sünnî müslümanlarda Muharrem'in 10'u oruç günü kabul edilirken, bazı tarihi sebeplerden dolayı da mukaddes sayılır. Özellikle Hz. Nûh'un gemisinin bugünde tufandan kurtulup Cudi dağının tepesine oturduğunu anlatan söylentiler önemlidir.
Âşûre adlı tatlının menşei de buna dayanır. Gemidekiler o günü kutlamak istemişler ve geminin ambarında arta kalan erzakı karıştırıp bir aş pişirmişler. İşte aşûre pişirme âdeti buradan kalmıştır. Yine Âdem (a.s.)'in tövbesinin bugünde kabul edildiği, Hz. İbrahim'in bugünde ateşten kurtulduğu, Hz. Yakub'un, oğlu Hz. Yusuf'a bugünde kavuştuğu kaynaklarda kaydedilen rivayetler arasındadır.
 
Şiîler Hz. Hüseyin'in Kerbelâ'da şehit edildiği gün olan on Muharrem'i matem günü sayarlar ve Muharrem'in biri ile onu arasında gülmez, et yemez, yeni elbise giymez, yeni bir işe başlamazlar. On Muharrem dövünme ve yas günüdür. Sonra yas bitti mi aşûre törenleri başlar.
 
Bir kimse Âşûre günü oruç tutsa, Allahü teâlâ ona bir şehîd sevâbı verir. Âşûre günü oruçlu olan için, yedi gök ehlinin sevâbını yazar. Âşûre günü, bir mü'mine iftâr verene, ümmet-i Muhammed'in hepsine iftâr ettirmiş gibi sevâb yazılır. Âşûre günü bir yetimin başını okşayana, Allahü teâlâ o yetimin başındaki kıllar kadar Cennet'te derece verir. (Hadîs-i şerîf-Gunyet-üt-Tâlibîn)”..

HABER-FOTOĞRAF: HAKAN DEMİR



HABER-FOTOĞRAF: HAKAN DEMİR

Yorumlar (27)

sekreter ya 13 Yıl Önce

al: Aşure günü ve gecesinin önemi nedir? CEVAP: Muharrem ayının onuncu günü yani yarın, Aşure günüdür. Muharrem ayı, Kur’an-ı kerimde, kıymet verilen dört aydan biridir. Bu ayın en kıymetli gecesi de Aşure gecesi yani bu gecedir. Allahü teâlâ, birçok duaları Aşure günü kabul etmiştir. Hazret-i Âdem’in tevbesinin kabul olması, Hazret-i Nuh’un tufandan kurtulması, Hazret-i Yunus’un balığın karnından çıkması, Hazret-i İbrahim’in ateşte yanmaması, Hazret-i İdris’in canlı olarak göğe çıkarılması, Hazret-i Yakub’un, oğlu Hazret-i Yusuf’a kavuşması, Hazret-i Yusuf’un kuyudan çıkması, Hazret-i Eyyüb’ün hastalıktan kurtulması, Hazret-i Musa’nın ıldeniz’i geçmesi, Hazret-i İsa’nın doğumu ve ölümden kurtulup diri olarak göğe çıkarılması Aşure günü oldu. Aşure günü yapılması iyi olan işler: 1- Aşure günü oruç tutmak sünnettir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: (Aşure günü oruç tutanın, bir yıllık günahları affolur.) [Müslim] (Aşure günü, bir gün önce veya bir gün sonra da oruç tutarak Yahudilere muhalefet edin.) [İ. Ahmed] (Yalnız Aşure günü oruç tutmak mekruhtur. Bir gün öncesi veya bir gün sonrasıyla tutmalı.) 2- Sıla-i rahim yapmalı, yani akrabayı ziyaret edip, hediyeyle veya çeşitli yardımla gönüllerini almalı. 3- Sadaka vermek sünnettir, ibadettir. Hadis-i şerifte, (Aşure günü, zerre kadar sadaka veren, Uhud Dağı kadar sevaba kavuşur) buyuruldu. (Şir’a) (Bugün aşure pişirmek ibadettir) diye, aşure pişirmek günahtır. Aşurenin bugüne mahsus ibadet olmadığını bilerek, bugün aşure veya başka tatlı yapmak günah olmaz, sevab olur. Bu inceliği iyi anlamalı. Tedavi niyetiyle sürme çeken, bugün de sürmelenebilir. Hadis-i şerifte, (Aşure günü ismidle sürmelenen, göz ağrısı görmez) buyuruldu. (Hakim) 4- Çok selam vermeli. Hadis-i şerifte, (Aşure günü on Müslümana selam veren, bütün Müslümanlara selam vermiş gibi sevaba kavuşur) buyuruldu. (Şir’a) 5- Çoluk çocuğunu sevindirmeli! Hadis-i şerifte, (Aşure günü, aile efradının nafakasını geniş tutanın, bütün yıl nafakası geniş olur) buyuruldu. (Beyheki) 6- Gusletmeli. Hadis-i şerifte, (Aşure günü gusleden mümin, günahlardan temizlenir) buyuruldu. (Şir’a) Bu sevr, namaz kılan ve haramlardan kaçan itikadı düzgün mümin içindir. Bunlara riayet etmeyen kimse, Aşure günü, bir değil, defalarca gusletse, günahları affolmaz.

VAİZ 13 Yıl Önce

MUHARREM ORUCU HANEFİ MEZHEBİNE GÖRE VACİP DEĞİL, SÜNNETTİR. İKİNCİSİ: MUHARREM ORUCU TUTANLARIN GEÇMİŞ GÜNAHLARI BAĞIŞLANIR DEĞİL, PEYGAMBER EFENDİMİZ: ''MUHARREMDE AŞURE ORUCUNU TUTANLARIN GÜNAHLARININ BAĞIŞLANMASINI YÜCE ALLAH'TAN KUVVETLE ÜMİT EDİYORUM.'' DİYE DUA BUYURMUŞLARDIR. BUNLARIN İKİSİ FARKLI ŞEYLER. ŞEHİD SEVABI YAZILIR TÜRÜNDE HADİS-İ ŞERİFLER TEŞVİK MAHİYETİNDE SÖYLENMİŞ SÖZLERDİR.

HasaN 13 Yıl Önce

Aşure gününe tüm dinler kendince bir doğru bulmuşlar yazıda anlatılıyor.Ama müslümanların aşure günü sadece anlatılanlardanmı ibaret. Hz Hüseyin' in Kerbelada Katledilişi sebebi neden yazılmıyor? Sünni müslümanların kabul ettikleri ile açıklanamaz bu.Yazık ve ayıptır.Alevi mezsebindede aşure ve muarrem ayı orucu tutulur ve çokda önem verilir.Bunu bilmek tüm müslümanların hakkı değilmi? İşte böylesi tarihi ve dini gerçekleri saklarsak unutturmaya çalışırsak onurlu bir topluma çamur atan zibidi tipli adamların türemesine ışık tutarız.Yok mum söndü vb yalanlara iftiralara göz yummak bir yana onların kervanına katılırız.Alevi inanışına göre Aşure Kerbela'da Hz.Peygamber'in torunlarının katledilişinden önce son erzaklarının pişirilmesidir.Ondan sonrada susuz bırakılıp O'nun en çok sevdikleri kılıçtan geçirilmiştir.BUNLARI BİLMEK MÜSLÜMANLARIN HAKKIDIR.VAİZ OSMAN BEY SİZDEN DAHA DETAYLI BİR YAZI BEKLERİZ.Allah'a Emanet Ol...

HasaN 13 Yıl Önce

MUARREM AYI ORUCU ALEVİLİKTE OLMAZSA OLMAZDIR.

mertçe 13 Yıl Önce

sayın vaiz bey ilçenin esnafı aşurelikle ilgili siteye yazı gnderiyorda,siz vaiz olarak neden göndermiyosunuz.gerçekten sizin güzel yazılarınızı takip ediyoruz.ama bu konuda zayıf kalmanız üzdü beni.

ALEVİ 13 Yıl Önce

sitemize bu güzel bilgiler için çok teşekkür ederim.

VAİZ 13 Yıl Önce

ÖNCELİKLE TÜM İSLAM ALEMİNİN MUHARREM AYINI VE AŞURE GÜNÜNÜ TEBRİK EDERİM. EHLİ BEYT'İ SEVMEK, MÜSLÜMANLIĞIN BİR GEREĞİDİR. ÇÜNKÜ PEYGAMBER EFENDİMİZE EN YAKIN OLAN KİMSELER,EV HALKI ANLAMINDA OLAN EHLİ BEYT'TİR. HZ. ALİ KERRAMALLAH, HZ. FATIMA ANNEMİZ, HZ. HASAN VE HÜSEYİN EFENDİLERİMİZDİR. HİCRİ 61 SENESİNDE KERBELADA HZ. HÜSEYİN EFENDİMİZ'İN VE BERABERİNDEKİLERİN HÜNHARCA ŞEHİD EDİLMESİNDEN DOLAYI HEPİMİZ DERİN BİR TEESSÜR İÇERİSİNDEYİZ. HER YIL 10 MUHARREM GÜNÜ HÜZNÜMÜZ TAZELENMEKTEDİR. RABBİM BİZLERİ İMAM HÜSEYİN VE EHLL-İ BEYT'İN ŞEFAATLERİNE NAİL EYLESİN.BEN BU KONUYU BU HAFTAKİ CUMA SOHBETİMDE AÇIKLAYACAKTIM .AMA BİR KARDEŞİMİZ GOOGLE YARDIMI VASITASIYLA BÖYLE BİR ŞEY HAZIRLAMIŞ,CANI SAĞOLSUN.

VAİZ 13 Yıl Önce

BENİM YAZILARIM CUMA GÜNLERİ YAYINLANIYOR.CUMA SOHBETLERİ DİYE HAZIRLIYORUZ. ONDAN DOLAYI GÖNDERMEDİM. BUNDA KASIT ARAMAK DOĞRU OLMAZ. YAZILARIMA İLGİNİZDEN DOLAYI TEŞEKKÜR EDERİM.

ahmet karayel 13 Yıl Önce

evet aşure günü her yıl olduğu gibi ocaklar yandı kazanlar koyuldu oruclar tutldu ALLAH yenisini görmek nasip etsin

adem taşkan 13 Yıl Önce

bu bilgileri googleden almadım islam ansiklopedisinden aldım.adem taşkan

adem taşkan 13 Yıl Önce

yazımda geçmiş günahları bagışlanır diye bir ibare yoktur

arkadaş 13 Yıl Önce

tüm islam aleminin muharrem ayı mübarek olsun allah yenisini görmeyi nasip etsin

fatih şahin 13 Yıl Önce

tüm islam aleminin muharrem ayı mübarek olsun allah yenisini görmeyi nasip etsin

Ahmet Kurt 13 Yıl Önce

Tüm islam aleminin muharrem ayı mübarek olsun ....

HasaN 13 Yıl Önce

Ehlibeyt için söylediklerinizi açmalıydınız.Onların Şehit edilmesinde kılıçlarını sallayan katliamcılar kimlerdi? Lütfen bunu yazmalısınız.İslama nifak sokan bu hainlerin adını saf müslümanlar bilmeli. Kerbela Katliamı İslamın katledilişidir. Bu katliamdan sonra hala düzelmeyen bir süreç yaşanıyor. Peygamberin en sevdikleri; "TORUNLARI" katledilmiştir. neden bu konu net açıklanamıyor? Açıklanmıyor. Ucunda ne var?

VAİZ 13 Yıl Önce

Bu yazıyı ben hazırlamadım. Benim hazırladığım yazıda bahsettiğiniz o bütün olayları anlatmıştım. cuma sohbetleri bölümünde yayınlanacaktı. ancak bir gün öncesinde bu yazı yayınlanınca yazımın konusunu değiştirdim.

VAİZ 13 Yıl Önce

Ehli beyt demek, peygamberimizin ev halkı demek, ona en yakın olanlar demektir. Ehl-i beyti sevip saymak, imanın bir gereğidir.Hiç bir müslüman ben müslümanım ama ehli beyti sevmiyorum diyemez. İmam hüseyin efendimizi hünharca şehid edenler muaviyenin oğlu yezid ve askerleridir.

VAİZ 13 Yıl Önce

Her dönemde siyasi ihtiraslar, yönetimi ele geçirme sevdası olmuştur. Bunu Osmanlı döneminde de İslam tarihinde de görebilirsiniz. Hakem olayında bir hile ile Hz. Ali efendimizin elinden yönetim alınmış muaviye ye verilmiştir böylece islam tarihinde muaviye dönemi başlamıştır. Ancak bir süre sonra muaviye de yönetimi bu konuda hiç ehil olmayan oğlu yazide devretmiştir. Böyle olunca halifelik makamı şura (istişare) sisteminden çıkartılıp babadan oğula geçen bir saltanat haline dönüştürülmüştür.

HasaN 13 Yıl Önce

Muaviye ve Yezit denen o alçakların adlarını islam alemi lahnetleyebilirmi? Bu hayasız alçaklar bu gün bile göz yaşlarımızı akıtan o olayı geri döndiremezler ama biz onlara Allah'ın huzurunda lahnet okuyup beddua edebiliriz. Değilmi? İşte bunu yazmalısınız hocam. Siz bilgilerinizle yol gösterip aydınlatın bizi? Bu hainleri hala İslamın halifesi olduğunu söylemek durumunda olanlara açıklık getirin. Teşekkürler. Ve takipçiliğinin saygı ile karşılıyorum. Bundan dolayı helal olsun size.

HasaN 13 Yıl Önce

Aşure bu yazıda tamamen aslından çıkarılıp bir aymazlığa sokulmamışmı sizce hocam.

VAİZ 13 Yıl Önce

Daha sonra muaviyenin oğlu yezid yönetime geçince islam aleminden biat istedi. büyük çoğunluk, özellikle kufe halkı hz. hüseyin efendimizden gelecek hamleyi bekliyorlardı. ve bu fitneciye biat etmiyorlardı. durumu sezen yezid haber göndererek derhal hz. hüseyin efendimizin kendisine biat etmesini istedi.uzatmayayım. hz hüseyin efendimiz bunu reddetti.

VAİZ 13 Yıl Önce

Hz. hüseyin efendimiz savaşmak amacıyla gitmemişti kerbelaya.zaten beraberinde 73 askeri vardı. hz. hüseyin efendimiz ve beraberindekiler 10 muharrrem aşure günü kılıçtan geçirildiler. kanlı kerbela dediğimiz olay vuku buldu.

VAİZ 13 Yıl Önce

Yani yezid kimin oğlu olursa olsun, eğer zulüm ve haksızlıkla, hile ve entrikalarla yönetimi ele geçirmişse, ki öyle olmuştur. babası layık olmadığı halde yönetimi oğluna devretmiştir, yezit kınanmalıdır, ayıplanmalıdır. ve ona biat edilmemelidir. nitekim imam hüseyin efendimiz de bunun için şehid edilmiştir. mekanı cennet olsun,ruhları şad olsun.Rabbim bizleri şefaatlerine nail kılsın.

VAİZ 13 Yıl Önce

1o muharremi anlam kazandıran kerbela olayıdır. bu yazıda bunun ağırlığı olmalıydı. peygamber efendimizin torunlarına olan şefkatinden, hz. Ali efendimizin ilim ve şeceatinden,kahramanlık ve cesaretinden de bahsedilmeliydi.

VAİZ 13 Yıl Önce

Bizler her zaman ve zeminde onlara olan sevgimizden hep bahsederiz. sohbet ve vaazlarımızda çok sık anlattığımız konuların başında gelir. Fatma annemin adıdır. Ali abimin adıdır benim. Bakınız nasıl da onların sevgisi içimize nüfuz etmiş. Nasıl unutabiliriz ki onları...Efendimize ve onun ehli beytine binlerce kez selam olsun. Selam onları seven ve izlerini takip edenlere.

adem taşkan 13 Yıl Önce

arkadaşlar ve sayın vaiz hocam tüm yorumlarınız için çok teşekkür ederim.bu yazıyı şamil islam ansiklopedisinden aldım şüphesi olanlar araştırabilir.ben hiç bir yükümlülüğüm olmadığı halde bu yazıyı yayınladım aşureyi tümüyle kapsamamış olabilir bunuda duyarlı sayın vaiz hocamdan ve katılımcı arkadaşlardan paylaşmalarını bekliyorum.soruyorum aralık ayı şebi aruz törenlerinin yapıldığı bir ay bu konu hakkında neden kimse bi r yazı yayınlamıyor.

adem taşkan 13 Yıl Önce

sayın vaiz hocam kerbela olayını anlatan bir yazı bekliyoruz

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.