KIRKAĞAÇ HABER

Müslüman Noel Kutlamaz

DİN VE AHLAK

İlçe Vaizimiz Osman Yılmaz'ın yazılarını her hafta düzenli olarak sitemizde bulabilirsiniz.

YILBAŞI KUTLAMASI
 
Çok değerli kirkagac.net okuyucuları! Sizleri, selamların en güzeli olan Allah’ın selamıyla selamlıyorum. Allah’ın rahmeti - bereketi ve mağfireti üzerinize olsun. Cumanız mübarek olsun efendim. Yüce Rabbimden size ve sevdiklerinize iki cihan saadeti temenni ediyorum.
Efendim! Malum olduğu üzere bu gece yeni bir yıla gireceğiz. Öncelikle hayırlı olsun diyorum. Rabbim yeni yılımızı kendimiz, devletimiz ve milletimiz için hayırlı ve mübarek kılsın. Bu haftaki Cuma sohbetimiz: ‘’ Yılbaşı kutlaması’’ hakkında olacaktır.
 
Her gelecek yakındır…
Bir Arap atasözünde: ‘’ Küllü atin karib’’ (Her gelecek yakındır.) der. Gerçekten de öyledir. Gelecek gelmeye, ömür bitmeye, her yeni eskimeye mahkûmdur.
Sevgili dostlar! Önceki ümmetlerde 1000 yıl yaşayan kimseler varmış. Onlarca asır yaşamışlar ama onlar da dünya’ya doyamadan göçüp gitmişler.
 
Hz. Nuh (a.s)…
Kur’an-ı kerimde Hz. Nuh’un 950 yıl bizzat kavminin arasında yaşadığından bahsedilir. Daha kavmi helak edildikten sonra da yaşadığı göz önüne alınırsa, Hz. Nuh’un 1000 yıldan fazla hayat sürdüğünü söyleyebiliriz.
 
İlgili ayet-i kerimede:
"And olsun ki biz, Nuh'u kendi kavmine gönderdik de, O, dokuz yüz elli yıl onların arasında kaldı. Sonunda, onlar zulümleri­ni sürdürürken tufan kendilerini yakalayıverdi. Fakat biz, O'nu ve gemidekileri kurtardık ve bunu âlemlere bir ibret yaptık" buyrulmaktadır. (Ankebut süresi,14 -15)
 
Demek ki Ömür çok kısaymış…
Bu ayetten şu sonuç çıkıyor: Ne kadar uzun yaşarsan yaşa, velev ki Hz. Nuh (a.s) gibi 1000 yıl yaşasan da ölmeye mahkûmsun. Dünya’ ya doyamazsın, dünya sana kalmaz. Burası kalıcı ikamet yeri değil; bir misafirhanedir…
 
Yunus Emre’miz Ne Güzel söylemiş…
‘’Geldi geçti ömrüm benim,
Şol yel esip geçmiş gibi,
Hele bana şöyle geldi,
Bir göz açıp yummuş gibi…’’ ( Yunus Emre)
 
Düşün ey insan!
Hem ölümden korkuyorum diyorsun, hem de ömür sermayen tükeniyor diye sevinip eğleniyorsun. Ne kadar da çelişkiler içerisindesin. Dökülen her takvim yaprağıyla kabre bir adım daha yaklaşıyorsun. Korkup kaçmakla ecelini geciktiremezsin. Çünkü ecel gecikmez. Ölümden kaçmakla sadece kendini kandırırsın. En iyisi gel korkularınla yüzleş ve hayatının muhasebesini yap! Rabbinin razı olacağı şekilde yaşa…
 
 Kur’an-ı kerimde:
-De ki: ‘’ Doğrusu kendisinden kaçtığınız ölüm var ya, mutlaka karşınıza çıkacaktır; sonra, görüleni de görülmeyeni de bilen Allah'a döndürüleceksiniz. O size yaptıklarınızı haber verecektir.’’ buyrulmaktadır. (Cuma süresi,8.ayet)
 
Geçmişin muhasebesini yapalım…
-Ömrümün bu zamana kadar olan kısmını nasıl geçirdim?
-Ölüme ne kadar hazırlıklıyım?
-Malımı nerelerden kazanıp nerelere harcadım?
-Ebedi hayatta beni kurtaracak hangi amelleri işledim?
-Toplumla ne kadar barışığım?
-Yaratanımı ne kadar memnun edebildim?
-Arkamdan mahlûkata faydalı ne eser bırakabildim?
-Devletim ve milletim yararına ne yaptım?
-Evlatlarıma ne kadar İslami terbiye verebildim? Vs… bütün bunların muhasebesini yapalım.
 
NOEL KUTLAMASI CAİZ MİDİR?
 
Müslüman Noel Kutlamaz, Çam Süslemez… Hıristiyanlara benzemez…
Bizler Müslümanlar olarak elbette kendi peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v) ‘e iman ettiğimiz gibi, Yahudilerin peygamberi Hz. Musa’ya ve Hıristiyanların peygamberi Hz. İsa’ya da iman ederiz. Hepsi de Allah katından gönderilmiş hak peygamberlerdir. Peygamberlere iman, imanın 6 esasından birisidir.
Yüce dinimiz, ilim - fen ve teknolojide yabancı din ve kültürlerden etkilenmeyi ve bu alanlarda onlardan istifade etmeyi serbest kılmasına rağmen, din ve inanç noktasında gayr-i Müslimlerin taklit edilmesini yasaklamıştır.
Çünkü İslamiyet’in gelmesiyle birlikte diğer din ve inançların Allah katındaki hükmü sona ermiştir.
Peygamber efendimiz: ‘’ Kim bir kavme benzemek isterse o da onlardandır.’’ buyurmuşlardır. (A.bin Hanbel müsned; 2-50)
Dolayısıyla bir Müslüman’ın Hıristiyanlık inancının ve kültürünün bir parçası olan Noel bayramını kutlaması, Noel çamı süslemesi, Noel baba gibi batıl inançlarla gayr-i müslimleri taklit etmesi doğru değildir.
 
YILBAŞI KUTLAMASI CAİZ MİDİR?
Sürü psikolojisinin ve körü körüne taklitçiliğin bir örneğidir yılbaşı kutlamaları... İnsanlar, Yılbaşında sebepsiz yere çılgınca eğlence partileri düzenlerler. Aslında ortada kutlamayı gerektirecek bir durum da söz konusu değildir. İnsanoğlu böyle yapacağına, ellerini semaya kaldırıp yaratanından yeni yılda kendisi ve sevdikleri için dua ve münacatta bulunsa daha anlamlı olmaz mı?
 
Müslüman’ın Eğlence ve kutlamaları;
1)Müslüman, İmanla bu dünyadan göçünce,
2)Sırat köprüsünden selametle geçince,
3)Amel defterini sağ eline alınca,
4)Allah’ın kendisine vaat ettiği cennete girince,
5)Cennette Allah’ın güzel cemalini seyrettiğinde gerçek bayramlarını ve kutlamalarını yaşayacaktır.
Neyi Kutluyoruz?
Ülkemizde uyuşturucunun yaşı 13 ‘e indi. Kan davaları, cinayetler, husumetler arttı. Boşanmaların sayısı evlenmelerin sayısını geçti. Zina, fuhuş, taciz gibi olayların oranında da ciddi oranda artış söz konusu… Hal böyleyken kutlama yapmak bana çok yersiz geliyor.
 
Helal dairesi keyfe kâfidir; Harama düşmeye gerek yok…
‘’ Eşyada asıl olan ibahattir.( helal oluşudur.)’’ der mecelle hukukunda... Yani kur’an’ da ve sünnette açıkça haram olduğuna hükmedilenlerin dışındakiler helaldir. Ve bu helal dairesi biz insanların keyfine kâfi gelecek kadar geniştir.
İslam’ın hükümlerine baktığımızda haramların sayısının helallere nispetle çok az olduğunu görmekteyiz. ( şirk, içki, kumar, zina, faiz, domuz eti, kul hakkı, yetim malı, sihir, büyü, fal vs.)
Haram kılınan şeylere baktığımızda, bütün bunların bizim maslahatımıza binaen haram kılındığını görmekteyiz. Allah, hiçbir şeyi hikmetsiz ve sebepsiz olarak haram kılmamıştır. Allah, haramları tayin ederken dahi insanoğlunun menfaatini gözetmiştir. Bundan dolayıdır ki, gerçek Müslüman’a düşen görev, Allah’ın hudutlarını çiğnememek, helaller ile yetinmektir.
 
Yeni yıla secdede girmek…
Okuyucularıma, yeni yıla kulun Allah’a en yakın olduğu’ secde anında girmelerini, bol bol Kur’an-ı kerim okumalarını, tövbe- istiğfar etmelerini ve samimi kalp ile yüce yaratana dua ve münacatta bulunmalarını öneririm.
 
Taşkınlıktan kaçınalım…
Yılbaşı kutlaması adı altında özellikle büyük şehirlerimizde görmeye alışık olduğumuz aşırılıklardan ve taşkınlıklardan kaçınalım. İleride pişman olacağımız tutum ve davranışlardan sakınalım.
Dua edelim…
--Peygamber efendimiz, yeni bir aya girdiğinde: ‘’ Allah’ım! Bu ayı hakkımızda hayırlı ve mübarek kıl.’’ diye dua ederlerdi. Biz de yeni yıla efendimizin duasıyla girelim:
--Allah’ım! Yeni gireceğimiz yılı, hem kendimiz hem devletimiz, milletimiz, ülkemiz hakkında hayırlı ve mübarek eyle.
-- Bizleri, her türlü bela ve musibetlerden koru.
--2011 yılını savaşların, husumetlerin, cinayet ve kan davalarının unutulduğu, kin ve nefretin uhuvvete dönüştüğü bereketli bir yıl eyle. ÂMİN…
Hayırlı seneler efendim! Allaha emanet olunuz. Selam ve dua ile… Hoşça kalın.

Osman YILMAZ
İLÇE VAİZİ



OSMAN YILMAZ
İLÇE VAİZİ
       
 

Yorumlar (48)

arkadaş 13 Yıl Önce

malesef ki hocamızın bahsettiği taşkınlıkları artık nerdeyse herkes yapıyor kimse kusura bakmasın ben şahsen yok efendim yılbaşı bileti alayım yok efendim hindi pişireyim yok eğlenceli ortamlar hazırlıyayım bunlara çok ama çok karşıyım ve böyle davranışları da taşkınlık olarak görüyorum allah hakkımızda hayırlısını nasip etsin bu gireceğimiz yıl hepimize hayırlı uğurlu gelsin mutluluk sağlık ve esenlik tüm din kardeşlerimin olsun allahın selameti üzerimize olsun herkese saygılar

beşiktaş 13 Yıl Önce

hocam valla ben ne dediğinizi anlamadım bence cok sacma

VAİZ 13 Yıl Önce

saçma olan nedir? anlamadım

Mustafa Şen 13 Yıl Önce

Yeni yıl bana, sevdiklerime ve insanlığa sadece güzellikleri ile gelsin.İnsan olmanın verdiği her değeri sever ve sahiplenirim.Saygım Dünyadaki Varlığını Onuru İle Yaşayan Tüm İnsanlara...

ahmet karayel 13 Yıl Önce

hocam noele karsıyız tamam güzelde.neden bizde eğlenmeyelim.tamam içki içmeyelim ama neden bizde cosup yeni yılı kutlamayalım.bana bunu anlatırmısınız.neden bu kadar karşıyız müslüman olarak.neden neden neden hocam

VAİZ 13 Yıl Önce

yüce dinimiz, harama düşmeden yapılan eğlence ve kutlamaları mübah kılmıştır. Buna sözümüz elbette yok. Bizim burada söylediğimiz, alternatif bir yılbaşı kutlaması...Yılbaşını secdede karşılama,kuran okuyarak,dua ederek karşılama konusunda bir öneri sadece. Tabiki isteyen istediği şekilde kutlar.

ahmet 13 Yıl Önce

teşekkürler hocam açıklamanız için.sağolun.

g.i 13 Yıl Önce

noelmi yılbaşımı yeni yıl mı...sayın hocam hangi tabir müslümanlar için doğru olan.

GURBET_MEMATİ 13 Yıl Önce

HOCAM YÜREĞİNE SAĞLIK ÇOK GÜZEL YAZMIŞSINIZ.. TABİ BU YAZINIZ ÇOĞU KİMSENİN ZORUNA GİDECEK ÇÜNKÜ O KİMSELERİNDE CÜZDANINDA MÜSLÜMAN YAZIYOR VE BU ADETİN HIRİSTİYAN ADETİ OLDUĞUNU BİLDİKLERİ HALDE GÖRMEZDEN GELİYORLAR. AMA ONLARDADA SUÇ YOK ONLARI YETİŞTİREN ZİHNİYETTE.. OKULUNDA ÖĞRETMENİ EVİNDE AİLESİ KUTLARKEN ONA GAYET DOĞAL GELİYOR... UYANIN BEYLEEERR BİZLER MÜSLÜMANIZ O SAÇMA DİYEN ARKADAŞ ASIL ŞAÇMA OLAN BU ADETİN TA KENDİSİDİR.. BARİ BU NANEYİ YİYOSUNUZ BARİ BİRAZCIK UTANIN.. ALLAH BİZLERİ KAFİRLERİN VEDE BİLHASSA MÜNAFIKLARIN ŞERRİNDEN MUHAFAZA ETSİN.. ALLAH EMANETSİNİZ... GURBET45

kırmızılı 13 Yıl Önce

valla ben kutlarım.yılda bir kez olan bir şey.her türlü eğlenceyi kutlamak eğlenmek bizimde hakkımız hangi devirde yaşıyoruz.bukadar gerici olmayın.

goncagül 13 Yıl Önce

öncelikle tüm kırkağaçlıların ve islam aleminin yeni yılını kutlar hayırlı seneler dilerim hocam çok güzel konuşmuş katılıyorum yarın benim doğumgünüm yeni yılımı ve yeni yaşımı bende hocamın dediği gibi kutlamak istiyorum ve sizleride böyle kutlamaya davet ediyorum yarın herkesin neden hıristiyanların kurban bayramını kutlamadıklarını düşünmesini istiyorum

serap 13 Yıl Önce

öncelikle hocamızın ağzına sağlık çok güzel anlatmış benim anlamadığım bu kadar güzel anlatılan açık ve net olan bu konuyu nasıl gericiliğe ve devir meselesine bağlayabilen zihinler olması çok yazık siz hiç ramazanda oruç tutan kurbanda kurban kesen kandillerde hayır yapan yabancı gördünüzmü ama bizler onların bayramı olan noele 3ay öncesinden hazırlanmaya başlıyoruz yazık ki onlar kadar değerlerimize sahip çıkamıyoruz herşeyin farkında olmamıza rağmen işimize kolay gelen tarafı alıp gerçeği yüzümüze çarpan olunca gerici deyip geçiyoruz kutlamanında bir dozu eğlenceninde bir sınırı olmalı değerlerimize dinimize ananelerimize bağlı özümüzü unutmadan eğlenebilmeliyiz inş Allah gelecek olan bu yılda bütün dualarımızı kabul eder bizlere sağlık mutluluk huzur barış dolu bir yıl nasip eder...hayırlı seneler.....

HARUN 13 Yıl Önce

Hocam Allah Razı olsun Konuyu çok güzel açıklamışsın Yıl başı nasıl kutlanırörneklerle yazmışsın sana teşekkürler.Ama bazıları anlamak istemiyor onlarada rabbim doğrusunu göstersin inşallah.

Sedat 13 Yıl Önce

Batı dünyasının kutladığı şey hz. isanın doğum günü kabul ettikleri noeldir. Biz nasıl peygamber efendimizin doğum günü olan melüt kandilini kutluyorsak onlar da noeli kutluyorlar. Acaba hangi hıristiyan mevlüt kandilini kutluyor?

yedibela 13 Yıl Önce

VAİZ HOCAM GÜZEL GÜNDEMMİ YAKALAYIP MESELEYİ EN GÜZEL ŞEKİLDE ANLATMIŞSIN SİZİ KUTLUYORUM YAZILARINIZ DÖRT GÖZLE BEKLİYORUM.SİZİ AYAKTA ALKIŞLIYORUM.

37 13 Yıl Önce

çok kıymetli Hocam sizinle tanışmak vekonuşmak imkanımız olmadı .Yazılarınızı takip ediyorum..Özellikle bu gün yazmış olduğunuz yazı çok güzel.Günün anlam ve önemine binaen.Yazınızda yazdığğınız gibi bizsevinmeyi eğlnmeyi gerçekten hak edebiliyormuyuz.Ya insanın ömründen koskoca bir yıl geçiyor insanlar çılgınca eğleniyor.Bu ne kadar saçma sapan bi duygu.Yaşlandığı için seviniyor insanlar.şu SÖZ ÇOK HOŞUMA GİDİYOR: Dünya Müslüman için Zindan,Kafir için Cennettir.Valla ben kendi vicdan muhasebemi yaptığım da Sevinecek hiç bir durumumun olduğunu sanmıyorum.Çünkü Dünya hayatı ve Zevkleri geçici olduğundan sevinemiyorum.Keyfe Keder Veriyor. Herkese HAyırlı Cumalar

37 13 Yıl Önce

Ayrıca şunuda belirtmek istiyorum.Hangi gayri müslim bizim Bayramımızı kutluyorki biz onların Bayram dedikleri şeyi kutluyoruz.Onlar bir danaya 7 kişi ortak olup Kurban kesiyorlarmıda biz Hindileri zayi ediyoruz.

çılgın 13 Yıl Önce

hocam kusura bakma ama yılbaşını kutlalamamak çok saçma bir düşünce.

herzaman 13 Yıl Önce

sizin partiniz ab ye girmek için mücadele ediyor.noelide kutlamak gerek ozaman demi ama...hocam

serap 13 Yıl Önce

işte zihniyete bakın şaka gibi ya hocanın akp li olduğunu nerden kanaat ettiniz alnında yazmıyor heralde hoca diye akpli olmak zorunda değil kendisi hoca olabilir ama siyasi görüşü farklıdır belki siz bırakın yılbaşı kutlamayı falan bu kafaları değiştirin önce......

Işıl 13 Yıl Önce

hocam, noel hıristiyanların bayramıdır müslüman bunu kutlayamaz diyor ne var bunda? doğru söylüyor. hıristiyanlar kurban bayramını kutluyorlar mı, kurban kesiyorlarmı. niye siyaset falan karıştırıyorsunuz bu yaptığınız çok ayıp

37 13 Yıl Önce

sayın hocam sizi çaya davet ediyorum gelirseniz çok sevinirim.Hem konuşuruz.Sayenizde manevi bir yolculuğa çıkarız

GÜLENDAM 13 Yıl Önce

müslüman noel kutlamaz,çam süslemez,hristiyanlara benzemez.çok doğru söylemişsin hocam.ağzına sağlık.....

Antalyadan selamlar.... 13 Yıl Önce

her hafta yazılarınızı ilgiyle takip ediyoruz,yine çok önemli güncel bir konuya değinip bizi aydınlattığınız için çok teşekkür ederiz.kendinize iyi bakın.

a.t. 13 Yıl Önce

Vaiz bey işini iyi yapan, kendini iyi yetiştirmiş bir arkadaşımız.Yazılarını takip ediyorum,kendi fikirlerini değil delilleriyle birlikte dinimizin söylediklerini yazıyor.Öyleyse saçma,ben kutlarım,gericilik vs.ifadeler medeni bir insana hiç yakışmıyor.İlahiyatçı olduğum için yazıyorum,dinin gereğini yapmamak sadece günah kazandırır ama inkar etmek, reddetmek Allah korusun küfre götürür insanı.Onun için dikkatli olalım.Son söz kurbanda hayvan katliamı yapılıyor diyen hayvanseverlere,bugün çok fazla hindi katledildi duyurulur ha birde çam ağacı.Allah herkese sağlıklı hayırlı ömürler versin.sevgiler saygılar.

idris demir 13 Yıl Önce

hocam dediklerinize içtenlikle katılıyorum yani üzerinde durduğumuz konuya bakıyorumda kendimden utanmaya başlıyorum. biz müslümanız elhamdulillah ama nedense işimize gelşmediyi zaman dinimizi falan unutuyoruz farklı dine mensup insanların yaptıklarını yapıyoruz bence biz müslümanız ve dinimiz neyi emrediyosa onu yapalım

HasaN 13 Yıl Önce

Ya sen ne diyorsun Allah aşkına... 1000 yıl yaşamış bir insan örneği!!! Bunu hiç tartışmaya bile açmak istemem. Bu çılgınca bir iddia. Siz insanları hala bu kadar saf ve aptalmı sanıyorsunuz Allah aşkına. Yapmayın. Etmeyin. Dinin bu saçma iddialara ihtiyacı yok. offff Aman Allah'ım demekten başka yapacak bi şey yok. Sonra siz merak etmeyin hiç bir müslüman noeli kutlamaz. Ama yeni yılın gelişinide adam gibi kutlar. Şarabını rakısını birasınıda aslanlar gibi içer. Sabah kalkar işlerine de devam eder. Siz buradan yaptığınız gibi ahkamlarınıza devam edersiniz. 1000 yıl yaşamış insan... Yok marsa gittikde bunu açıklamıyoruz diyin baride daha inandırıcı olur. Hatta aya halat attım şimdi yere indiricem diyin inanıacak yanı var. Ama 1000 yıl asla asla. Hakkınızdaki tüm iyi yargılarımı geri çektim. Bu düşünce ile bir insan baş edemez. Bu düşünceyi Allah'a salmak lazım. Allah kurtarsın... 1000 yıl... Yaşamak!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

VAİZ 13 Yıl Önce

Herşeyi bilimle ve akılla ispatlayamazsın işte sana bir kaç örnek: Ashab-ı kehfin 309 sene mağarada uyuması, Hz. İsa efendimizin babasız olarak dünyaya gelmesi, Hz. Zekeriyya'nın hanımı kısır, kendisi çok yaşlı olduğu halde çocuğunun olması, Hz. Yunus'un ,balığın karnında selametle sahile çıkarılması, Nemrut'un ateşe attığı Hz. ibrahime ateşin yakmamasıı, Hz. isa'nın Allahın izniyle ölüleri diriltmesi,, Hz. musa efendimizin kızıl deniz'in üzerinde yürümesi, Okuma- yazma bilmeyen peygamber efendimize en yüce kelam olan kur'an-ı kerimin inzal olması.... Örnekleri çoğaltabilirim ama bu kadar kafi zannedersem. Yukarıda saydığım hadiseleri akılla izah edebilir misin? Hayır. Çünkü mucizedir ve mucizeler olağanüstü olaylardır. Akılla izahati yoktur.Rabbim dilerse olmaz diye bir şey yoktur.Sonuçta akıl ve bilimi yaratan da Allah değil mi? İnanmak gerek 'Hz. Nuh 950 yıl kavminin arasında bulundu' cümlesi bana ait bir cümle değil, ayet-i kerimedir. Ayetlerin doğruluğu tartışılmaz

VAİZ 13 Yıl Önce

SEVABIYLA- GÜNAHIYLA BİR YILBAŞINI DAHA GERİDE BIRAKTIK. BEN TÜM OKUYUCULARIMA, YENİ YILDA YÜCE ALLAH'TAN SAĞLIK-MUTLULUK- AFİYET MADDİ - MANEVİ BOL KAZANÇLAR TEMENNİ EDİYORUM. RABBİM İKİ CİHAN SAADETİ İHSAN EYLESİN. İNSANA İNSAN OLDUĞU İÇİN SAYGIMIZ SONSUZDUR. YARATILANI YARADANDAN ÖTÜRÜ SEVERİZ. SEVDİKLERİNİZLE BERABER NİCE SENELERE...HEPİNİZE TEŞEKKÜR EDİYORUM.SAĞOLUN-VAR OLUN...

akgül 13 Yıl Önce

hocamm çok teşekkür ederim bu güzel yazınızdan dolayı.allah sayılarınızı arttırsın inş..

HasaN 13 Yıl Önce

Her şeyi akılla izah edemeyiz. demek islami bir kuralsa "İslamiyet akıl dinidir" sözü ne demek oluyor? Ben şahsi kanatimi söylüyorum. İnsanın iman etmesi için insani mucizelere gerek yoktur. Çünkü mücize ise insanın ve yaşamın kendisi yeterince mucize dolu zaten. Peygamberlere akılla açıklanamayan mucizeler yüklemek cahiliye döneminin bir gereği idi. O zamanda cahil insanları inandırmak için bu söylemler yapılmış olabilir.Bunu şu anda açıklamaya çalışmak akılcı değil. Tanrıyı aramak için sihirbazlığa gerek yoktur. Gerçeği ile kendisi zaten insan bilgisinde bulunuyor. Ama bazı insanlar Allah'ın yolundan çıkar sağlamak isteyince bu zırvalar ortaya atılıyor. Aklı başında hiç kimse iman için mucize aramamalı.Bunu söyleyenleride dikkate almamalı. İnsan ömrü elbette Tanrı isterse 1000 de olur 5000 de. Ama yaradanın biz insanları bu yolla imana davet edeceği fikri ancak kandırıcıların işine yarar. Çünkü aklın yaradanı bulmaya, artık gerçek dışı olağan üstü olaylara ihtıyacı yoktur.

HasaN 13 Yıl Önce

İnsan aklı artık günümüzde her şeyi bilecek kadar ilerlemiştir. İlerlemeyen akıllar içinde bu kadar akıl dışı ispatlarla uğraşılacağına akılla uğraşılsın. Allah aşkına 900 yıl yaşamış falan bunları geçelim. Anlattıklarınızın tümü maddi kanıtı olmayan sadece söz ve efsaneye dayalı söylemlerdir. Oysa gerçek olan yaradansa bunun ispatını isteyende ispatı için kıvrananda bana göre saplantıları olmakla açıklanır. Yaratdanın kendini görmeyecek kadar zeka sorunu olanların mutlaka tıbbı müdahaleye ihtiyacı vardır. Bunu ispata çalışanlarda ne yazıkki aynı akibette buluşmalılar. Akıl yaradanı her şeyi ile açıklayabiliyor. Ama zeka sorunu olanlarla uğraşılması belki olmalı. Buda akılla açıklanacak şeylerle olursa kökü sağlam bir iman olur. Yoksa rüzgarın estiği yöne dönen kimseler meydana gelirki, işte tarihte muaviye- yezit dönemi gibi dönemler bu tür söylemlerin yaygın olduğu dönemlerdi. Kör insanların kişiye taptıkları dönemlerdir. Oysa Yaradandan başkasına tapınmak cahillik ve kör olmadır.

VAİZ 13 Yıl Önce

1)Biz akla ve ilme karşı değiliz. Akıl da dinin kaynaklarından birisidir. 2)Akıl yaradanı bulmaya gerek olmasına rağmen Allah hiç bir topluluğu peygambersiz bırakmamıştır. Her ümmete peygamber göndermiştir.Sizin pencereden bakarsak o zaman peygambere ne ihtiyaç vardı denilir ki bu doğru değildir. 3)Mucizeler sihirbazlık değildir. Allah'ın peygamber eliyle yarattığı olağanüstü olaylardır. 4)Mesela cahiliye kafiri gelmiş: Ya muhammed şu ay'ı parmağınla ikiye ayırırsan sana iman edeceğim demiş,peygamberden mucize istemiş.,bunun gibi. 5)evet,aklı başında olan kimsenin inanmak için mucize beklememesi gerek, doğru. Zaten tabiatte pek çok Allahın mucizesini- ayetini görüyoruz. 6)Kur'ana efsane diyorsanız benim size söyleyeceğim hiç bir şey olamaz. Allah size hidayet versin diye dua etmekten başka... çünkü kuran benim için rehberdir,kaynaktır.

VAİZ 13 Yıl Önce

Ben islam akla aykırıdır demedim. mucizeleri akılla izah edemezsin dedim.farlı şeyler. mesela, suyun üzerinde yürünür mü:akıl buna HAYIR der.Ama RABBİM İSTERSE YÜRÜNÜR. HZ. MUSA KIZILDENİZDE YÜRÜMÜŞTÜR. Babasız çocuk doğar mı? akıl buna da HAYIR der, ama RABBİM İSTERSE DOĞAR. HZ.İSA'NIN BABASI YOKTUR. Ateş yakmaz mı YAKAR. AMA RABBİM İSTERSE YAKMAZ. HZ. İBRAHİMİ YAKMAMIŞTIR. çünkü ateşe yakma özelliğini veren de ALLAH'tır.

VAİZ 13 Yıl Önce

1)Peygamberlerin gönderilişi haktır ve gereksiz değildir. 2)Mucizeler,peygamberlerin peygamberliğinin delilidir. Birisi ben peygamberim dediğinde o zaman mucizeni göster denilir.eğer böyle olmasaydı tarihte pek çok yalancı peygamberler türerdi. 3) Kur'an da akıl gibi hidayeti bulma rehberlerinden birisidir. 4)Evet, yardandan başkasına tapınmak cahillik ve körlüktür.

VAİZ 13 Yıl Önce

Günümüzde en çok gördüğüm yanlış şu; --Dinden uzak bilginler kaynak olarak sadece aklı kabul etmek istiyor ve nakli ilimler(kuran ve hadisleri) inkar ediyor. Bu yanlıştır. çünkü kuran ve sünnet dinimizin en önemli kaynağıdır. Bunlardan habersiz islamı anlayamazsınız. --Din adamları da fen ilimlerine ve akla yabancılaştı. bu da çok yanlıştır. Çünkü Allah insana akıl nimetini vermiş ve aklın kullanılmasını istemiştir.Yüzlerce ayette:'' Akletmez misiniz?, tefekkür etmez misiniz?''vs. diye. doğru olan:aklı ve nakli ilimleri bir arada kullanmaktır.

VAİZ 13 Yıl Önce

Tekrar teşekkür ederim. eleştiriler yapıcı olduktan sonra biz eleştirilmekten çekinmeyiz. yeterki yapıcı olsun, sataşma olmasın. ama son olarak şunları söylemeden edemeyeceğim: 1) kur'an efsane kitabı değildir. bu söz insanı küfre düşürebilir. 'Sözlerin en güzeli ve en doğrusudur diyor Allah kur'an için...' 2)Peygamberlerin gönderilişi haktır. Hiç bir peygamber gereksiz olarak gönderilmemiştir. 3)Mucizeler,sihirbazlık değildir. İnatçı inkarcıları ikna etmek için Allah'ın izniyle peygamberlerin göstermiş oldukları olağanüstü olaylardır. 4)Hem Akıl, hem de nakil doğruyu bulmada rehberimizdir.

HasaN 13 Yıl Önce

Öncelikle Kuran'a efsane demedim Dini bilgilerin bilimle akılla çeliştiği konusunu ben dayatma din adamlarının marifeti diye kabul ederim. Bunuda geriye bakınca görürsünüz. Örnek:1- Dünya yuvarlak değilken (!) dünyanın yuvarlak olduğunu söyleyenlerin başına gelenlerin ŞİMDİ bir anlamı varmı? Dünya'nın öküzün boynuzunda olduğunu söyleyen, depremleri öküzün burnuna konan sinekle açıklayan inanç ne oldu? Bunu yokmu sayalım? Bunlara insanlarımız yüzlerce yıl inandırılmadımı? Peki şimdi bunu kalkıp İslamiyete yüklemek adelet olurmu? Oysa bu yanlış inanç, tembel din adamlarının burnu büyüklüğünden kaynaklandı. Bilim adamlarını asıp kesip yaktılar. Onların doğrularını kabullenmek kendi saltanatlarının ellerinden alınacağını sandılar. Bu tüm din adamlarını kapsamamalı elbette. Dinlerin bir sorunu olarak görülmemeli. Bu bilgisiz statikocu din adamlarının yanılgıyıdı. Oysa yaşamın gelişmesi ve gelişen yaşamla birlikte eski bilgilerimizde gelişmesi lazımdı. Bunu engellediler. Mesel budur.

HasaN 13 Yıl Önce

Bu meseleden bakınca her şey yerine oturuyor. 4000 bin yıl önceki yaşananları bu günün yaşam biçimi ile açıklamaya kalkışmak insanı açmazlara sokar. O dönemde yaşananların gereklerini bu günün mantığı ile açıklayamayız. Açıklama çabamız bizi batağa sürükler. Bu gün kim "ayı 2 ye böl sana inanayım"ı gerçekçi bulur. O zaman bunu soranda bunu gerçekleştirdiğini söyleyende o zaman içinde kalmalı. Biz bu güne bakmalıyız. İslam yada başka din fark etmez sosyal yaşamda vaz geçilmezleri yorumlarken daha akılcı olmalı. Ve tüm insanları kendine bağlamalı. Şimdi bir Yaşar Nuriöztürk'le Aczmendi Şeyhi Müslüm Gündüz aynı kefede tutulabilirmi? Dikkati DOĞRU demiyorum. Aynı kefede tutulurmu diyorum. Yaşar Hoca ile her anlamda tartışılabilir. Yanılgısı varsa da ki vardır mutlaka, onu ikna edebilirsiniz. Ama Aczmendi ŞMG' le bir masada buluşamazsınız.Tartışamazsınız. Aynen buna benzer konulardır günümüzle anlatılmak istenen. Saygılar.

HasaN 13 Yıl Önce

Tarihte o kadar çok peygamberim diyen türemiş ki bunu sayısını tutmak akılcı olmadığından kimsenin dikkatini de çekmemiştir. Peygamberlerin gönderilmiş olmasına ben bir şey demedim. Meselemde bu değil. Bu gün akılcı ve mantıklı insanların peygamberleri sorgulamak gibi bir saçmalığı yapacağını sanmıyorum. Yapan yokmu var elbette. Ama onlarla diğerlerini ben bir çubuğun iki ucu görüyorum. Yani Yaradanın ispata çalışmakla onu yok sayanların farkının olmadığı kanısındayım. Kendilerinden ziyade konuştukları ile var olmaya çalışan yetersiz insanlardır bence. Yaradanın istese yapamayacağı şey yoktur.Gibi cümlelere sığınmak bence yersiz. Neden ? Yaradandan böyle bir beklenti içine girmek nankörlüktür. Nankörlerde her şeyin bedelini bilir ama değerini asla. İşte yaradandan bir beklenti içine girerek yaşamak yaradanın verdiklerinin farkında olmamaktır. Verdikleri verilecek en son zerreye kadar eksiksiz ve tamdır. O bir atom zerreceğine kadar her şeyi planlı ve bilinçle verdi. Gerisi bize kaldı.

HasaN 13 Yıl Önce

Sonra hocam yılbaşı kutlaması yeni biryıla başlamak demek.Bunun Noelle bir ilgisi yokki. Neden bunu söyleyemiyorsunuz? Noel 24-26 aralık ta kutlanır. Hz.İsa nın doğum günü diye. Oysa Yılbaşı kutlamaları bambaşka bir şey. Gece 24.oo az bir süre kala 10.9....1.0 diye geri sayma anını bu kadar dile dolamamak lazım. Çıkarda beklememek lazım. Asıl 23 Nisan tarihinde her yıl gelenek haline getirilen KUTLU DOĞUM HAFTASI nı sorgulayın. Peygamberimizin doğumunu miladi takvime sığdıranları teşhir edin. Bunu anlamalı insanlar. Burada bir sömürü var. Hiç kendi adına takvimi işleyen, tüm kutsal günlerini bu takvime göre uygulayan milyonlarca insanın inandığı bir Peygamber'in doğum gününü getirip sabit bir güne bağlamak ahlakimi? Dünyanın hangi müslüman ülkesinde bu gün sabit kutlanıyor? Öyle oluyorsa neden ramazan her yıl 10 gün ileri geliyor? Bunları açıklayın sevgili hocam. Bu soruyu daha öncede size sorulu okumuştum ama yanıt verdiğinizi göremedim. Saygı ile.

HasaN 13 Yıl Önce

Ki olabilir hocam sizi aşabilir bunu cevaplamak.O zaman Sevgili Müftümüz bunu açıklasın. Açıklasında insanlarımız bunu bir anlasın. Kaç yıldan beri bu hafta ( KUTLU DOĞUM HAFTASI) MİLADİ TAKVİMLE SABİTLENİP KUTLANIYOR? Bu günü aynı tarihte başka hangi müslüman ülke kutluyor, varmı böyle bir ülke? Bu soruları Sayın Müftümüzden sorarak öğrenelim Yok bizim buradan yazdığımızı dikkate almaz derseniz söyleyecek bir şeyim kalmaz. Sorum havada kalsın.

HasaN 13 Yıl Önce

Hocam bir konuda neden buna ihtiyaç duyarsınız anlamış değilim. Diyorsunuzki;"mesela, suyun üzerinde yürünür mü:akıl buna HAYIR der" Bu cümleniz çelişkilerle dolu. Akıl insana Yaradanın verdiği en büyük erdemdir. Allah'ın verdiği ile kendisini karşılaştırmanız son derece çelişkili. 950 yıl yaşamışlığı ben şöyle yorumluyorum; Aynen şu anda nasıl bize göre İsa' indirilen İncil Kuran'ın indirilmesi ile geçerliliğini yitirip yerine hak din olarak İslamiyeti getirdi idye yorumluyorsak buna inanıyorsak, aynen Hz.Nuh içinde orada yaşamışlık değil, onun kavim olarak sürmesidir.Tıpkı Osmanlının 700 yıl hüküm sürmesi gibi. Bunu Allah'ın verdiği erdemli olanla yorumluyorum ve buna hiç karşı olma gibi bir tezde sunulamaz diyorum. Yanlışlık varmı bunda? RAB VERİLECEKLERİ TAMI TAMINA EKSİKSİZ, SONRADAN TAMAMLAR GİBİ BİR ŞEY UNUTMADAN HER ŞEYİ VERMİŞTİR. -Kİ HALA ATOM SAYISI BİLİNEN AMA KEŞF EDİLEMEYEN ELEMENTLER VAR.- RAB DAN NE BEKLENEBİLSİN ARTIK? KAİNAT VERMİŞ ÇOK ŞÜKÜR. DEĞERİ BİLİNSİN YETER.

VAİZ 13 Yıl Önce

ESkilerin din adına yaptıkları yanlışları günümüz din adamlarına mal etmek çok büyük haksızlıktır. Yazdıklarınız ön yargılarla dolu. Sizin gözünüzdeki din adamı profili çok farklı. Olumsuz bir din adamı şablonu var zihninizde. Ben size kur'andan ayetlerle örnekler de verdim ama meseleyi başka yönlere çekiyorsunuz. Beni akıl düşmanı birisi olarak gösteriyorsun.Önce ön yargılarınızdan arının...Böyle devam ettiğiniz müddetçe yorumlarınızı dikkate almayacağım. Kusura bakmayın.

HasaN 13 Yıl Önce

Hocam önyargı !!! Büyük haksızlık. Ben sizin yazılarınızı okurken sizin baktığınız pencereden bakmadım.İyi niyetinize inanarak yazdım aşağıda yazdıklarımı.Siz bunlara ön yargı diyorsanız...,Pes edip size yazmamaya karar vericem. Eski yada yeni diye ayırmadım din adamlarını. İyi ve kötü diye ayırdım. İyiler eskidende vardı şimdide bolca var.Hatta kötülerden daha çok. Kötülerde eskiden vardı şimdide var. Çoğunluk değiller ama cüretkar oldular bir az. Arlı arından korkar arsızda sanırki benden korkar misali. Kötü din adamları bir az daha cesurlar.O kadar. Ben şahsen iyi ve doğru din adamlarının kötü dincilerden daha çok olduğu kanaatındayım. Din şablonu çizmedim aksine dini şablon haline getirenlere dikkat çektim. Yakında tek tip elbiseleri çıkarırsalar şaşırmayın. İlk hedefleride sizin gibi medeni din adamları olacak.Sizden sonra sıra bizlere gelecek. Aczmendiler buna örnek. Siyah cüppe sakal saç gibi. Allah yolunuzu ve zihninizi açık etsin. Misyonerlerin zehrinden korusun.

türkiyeli 13 Yıl Önce

Aczmendiler fadime şahinler 28 şubatta kaldı.Senin gibiler türettiler işlerini gördürdüler sonra paçavra gibi çöplüğe attılar.Senin beyninde o yer etmiş anlaşılan.İnsan bilmediği konuda cesur olurmuş,senin din konusunda olduğun gibi.Biraz oku ayet hadis nedir öğren ondan sonra yorum yaz.Cahile laf anlatmak deveye hendek atlatmaktan zordur derler vaiz hoca fazla uğraşma anlamaz.

Turgut Reis 13 Yıl Önce

Aşağıdaki yazılanları okudum ama en çirkini senin yazdığın türkiyeli ( ne anlamsa bu söz türklyeli).Sen çirkinleştirmeye çalışmışsın konuyu.Vaiz Osman Bey sendenmi icazet alacak? O anlamamazlığıyla bi şeyler mırıldanırken sen neden bildiğinle keser oluyorsun? Düzeyi bozmaya hakkın yok adın her ne ise.

HasaN 13 Yıl Önce

Çok etkilendim Ne kadar etkili ve dolu yazmışsınız. 28 şubatta kaç yaşında olduğunu merak eder oldum. Faşist 28 şubatçılarla benim ne işim olabilir? Neyse sorun bu değil. Sorun şu; İslam adına yapılan canilikler, tuzaklar, sivil günahsız insanları anarşist eylemlerle öldürmeler ancak ABD ve onun gibi insanlık düşmanı devasa katillerin ekmeklerine sürülen yağ oluyor. 28 şubata ancak audi marka hizmet aracı ve dolmabahçe gizli, ikili anlaşmasıyla açıklanır olmasına -özür ama- sizin önyargılarınızdan sıyrılıp gerçeği yakalamanıza ihtimal vermiyorum. Onun için siz yine deve ile ilgilenmenize bakın. Ya cahil yada deve - başka seçeneğinizin olmaması düşündürücü- ye takın ilginizi. Çevrenizde sizin gibi insanların yaşadığını anlamayın. Yaşayan insanın ayrı düşünebileceğine saygı duymayın. Ne diyelim Allah sizi niyetinizle değil gerçeklerle beslesin. Duam budur. Amin.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.