KIRKAĞAÇ HABER

Yazarımız Şen'in Hayalindeki Bayram Kutlaması

GÜNCEL

Kirkagac.net köşe yazarı, öğretmen Mustafa Şen, son yıllarda ilçemizde yapılan bayram kutlamalarına sitem ederken, hayalindeki bayram kutlamalarını kaleme aldı. İşte Mustafa Şen'in hayalindeki bayram kutlaması..

Köşe Yazarımızın Hayalindeki Bayram

87 yıl önce Cumhuriyet'in ilan edilişini iki gün sonra öğrenen Kırkağaçlılar, meydanda toplanıp bir ateş yakarak Cumhuriyeti kutladılar. Yalnızca 150 kişiydiler. Bugün o ateşin etrafında 10 bin kişi toplandı. 

Günler öncesinden Cumhuriyet balosunda yer bulma tartışmasının yaşandığı yer, Manisa'nın şirin merkezlerinden biri olan Kırkağaç ilçesiydi. Kırkağaç'ta Cumhuriyetin ilanıyla birlikte başlayan ve o günden beri halkın yoğun katılımının olduğu kutlamaların coşkusu görülmeye değer. Bu coşkuya ortak olmak için her 29 Ekim'de Türkiye'nin dört bir yanından, hatta yurt dışından çok sayıda insan Kırkağaç'a akın ediyor. 

Uğruna tartışmaların olduğu Cumhuriyet Kutlamalarının bu yılki ayrıntılarına geçmeden önce, Kırkağaç'taki bu muhteşem Cumhuriyet coşkusunun köklerine kısaca değinelim...

CUMHURİYET'İN İLANINI İKİ GÜN SONRA ÖĞRENDİLER

Tarih 29 Ekim 1923, Ankara. Mustafa Kemal Atatürk'ün Cumhuriyet'i ilan etmesinin ardından ülkenin dört bir yanına büyük bir coşkuyla duyurulan bu haber, o yıllarda karayoluyla ulaşımı olmayan Kırkağaç'a Akhisar ilçesi üzerinden gelen haberle iki gün sonra ulaşır. 

Haberi sevinçle karşılayan Kırkağaçlılar, bugün ilçenin meydanı olan alanda toplanarak büyük bir ateş yakarlar. 
Ateşin etrafında toplanan 150-200 kişilik grup, evlerinden getirdikleri yemekleri ve türkülerini paylaşarak Cumhuriyet ateşinin başında saatler süren bir kutlama yaparlar....
Ertesi yıl aynı gün, aynı meydanda toplanan kalabalık, yeniden yakar Cumhuriyet ateşini. 

Kırkağaç'ta yakılan bu ateş, Cumhuriyet'in Anadolu'da bulduğu karşılığın en çarpıcı göstergelerinden biridir. Tamamen kendiliğinden doğan ve giderek gelişen, çeşitlenen kutlamalar, ikinci dünya savaşı yıllarında bir iki kez kesintiye uğrasa da 1923'ten günümüze aralıksız sürmüş. 

29 Ekim kutlamaları ülkenin her köşesinde yine aynı heyecanla gerçekleşti belki de ancak Kırkağaç'ta yaşanan bu tarihi buluşma gerçekten görülmeye değerdi. 

Günler öncesinden yapılan hazırlıkların ve rezervasyonların ardından, 29 Ekim günü Kırkağaç sokakları renklenmeye başladı. Meydanda kurulan dev sahneye ses ve ışık düzeni yerleştirilirken, ilçedeki lokantacılar daha önceden tahsis edilmiş alanlara masalar, mutfak malzemeleri ve tabaklar yerleştiriliyor. Lokantaların garsonları, aşçıları pırıl pırıl kıyafetleriyle halk balosuna hazırlık yapıyor...

Meydandaki Atatürk anıtının etrafında heyecanlı bir bekleyiş var...

ALMAN, İNGİLİZ VE YUNANLILAR CUMHURİYET’İ KUTLADILAR

Türkiye'nin dört bir yanından gelenlerin arasında, Kırkağaç'ın kardeş şehri olan Almanya'nın Essen kentinin belediye başkanı ve buradan gelen konuklar da var. Komşuya göç etmiş eski Kırkağaçlı Yunanlıların yanı sıra, ilçede yerleşik yaşayan yüzlerce Ermeni ve Rum de yavaş yavaş meydanı dolduruyor. 

Güneşin batmasıyla birlikte, Kırkağaç meydanına yerleştirilen masalar, sandalyeler tıklım tıklım doluyor. Ünlü ünsüz, on bine yakın insan Türkiye'nin en coşkulu Cumhuriyet balosunun ateşini hep birlikte yakıyor. 

Yemekler yenildikten sonra hep birlikte söylenen türküler, şarkılar ve tabii ki defalarca tekrarlanan 10.Yıl Marşı'na yabancılar da ellerinde bayraklarla eşlik ediyor. Alay’ın bando takımı eşliğinde meydana giren fener alayının ardından coşku doruğa çıkıyor. On bine yakın insan hep bir ağızdan Cumhuriyet'e bağlılığını haykırıyor...

ÇOCUKLARIN CUMHURİYET’İ

Meydanda coşkunun doruğa çıktığı anlarda Cumhuriyet tutkusunun tam ortasındayız. Ankara'dan gelen dostlarımız da bu atmosferden etkileniyor. Tam bir karnaval havasına bürünen meydanda koşuşturan çocukların konuşmalarına kulak kabartan Ankaralı dostlar, çocukların konuşmalarını aktarıyor:
" ne güzel eğleniyoruz bugün, değil mi?"
"Evet, çok..." 

Meydanda koşuşturan çocukların Cumhuriyet’in sevincine ortak olması etkileyici. Ankara'nın gri havası ve kesif siyasi atmosferinden bunalan dostlarımız, Kırkağaç Meydanındaki Cumhuriyet balosundaki tanıklıklarının kendilerine moral verdiğinin altını çiziyorlar. 

Gece yarısına kadar süren kutlamaların sonunda "Keşke bütün ülkede böyle kutlanabilse Cumhuriyeti" diyorlar.

Kırkağaç'taki Cumhuriyet balosunda konuşulan bir başka gerçek de, giderek alanı daraltılan ve boğulmaya çalışılan ülkenin aydınlık yüzünün yaşanan sürece gösterdiği tepki şeklindeydi. 

Bu yılki kutlamaya, geçtiğimiz yıllarda meydanı dolduran kalabalığın neredeyse iki katına yakın bir katılımın olması, bu dikkat çekici yorumları haklı çıkaracak nitelikteydi. 

Cumhuriyet'in bütün kazanımlarının törpülendiği, giderek yozlaştırılmaya çalışıldığı bu dönemde, 87 yıl önce tamamen sivil halktan oluşan yurttaşların Kırkağaç Meydanındaki yaktığı ateşin şavkı, bugün yalnızca Ankara Anıttepe’de bize gülen Atamın mavi gözlerine değil, dünyanın dört bir yanından görülecek büyüklüğe ulaşmış durumda.

Seni seviyoruz Cumhuriyet, sana yakışır nesiller yetiştiriyoruz.

Bu yazı tamamen yazarın hayalindeki Cumhuriyet Bayramı kutlamasına dönük,uyarlanmış bir yazıdır.

Saygılarımla…

Mustafa Şen





HABER-FOTOĞRAF: HAKAN DEMİR

Yorumlar (19)

hasan1907 13 Yıl Önce

hayalinizde canlandırdığınız o güzel cumhuriyet bayramı kutlamalarını elbet bir gün göreceğiz hocam...özellikle çocuklarımız için ''güzel günler göreceğiz çocuklar...atları maviliklere süreceğiz...''

Ahmet Şen 13 Yıl Önce

Kırkağaç ta yıllarca yaşamış azınlık toplumlardan geriye kalan bir eser yok. Ne bir ibadethane ne biz mezar taşı. Bırakın azınlıkları, 100 yı ı önce ahirete göçmüş insanların bile mezar taşı yok kırkağaç ta. İnsanları kategorize eden bir zihniyet hakim yıllarca kırkağaçta. Kırkağaç ın eskileri bir eğitim merkezi olduğundan bahsederler kırkağaçın ama o dönemlerden hiç bir eser yok iz yok. Ticaret merkezi olduğundan bahsederler hanlardan hamamlardan bahsederler ama hiç biri yok. sonuncu hamam dı belki de şimdi araba park edilmeyen otopark oldu. Yani kırkağaç ta hiçbir şey kutlanamaz layıkıyla. Kırkağaç ta yönetenler vardır bir de yönetilenler. Kutlanacak bir şey varsa yönetenler kırkağaç adına kutlarlar. Yönetenelerin kutladığı halkın içselleştiremediği kutlamalarda maalesef sığ olur. Şimdi cumhuriyet resepsiyonunun fotolarını nette gördüm. bir tane kırkağaç lı yönetici eşiyle katılmamış. Eğer katılabilselerdi en azından oradaki kutlama bile şimdikinden daha renkli ve kalabalık olurdu

hakanreis66 13 Yıl Önce

sevgili hocam yüreğinizden gelen sevgiyi yine metne dökmüşsünüz teşekkür ederim milletim adına ben sadece bu yazıya şu şekilde eklenti yapmak istiyorum cumhuriyet ne de olsa 200 yıla yakın bir ataletten kurtulma ve kendimize olan özgüvenin ortaya konduğu bir eserdir bize hataları ile sevapları ile bize bizden kalan bakiyedir cumhuriyet her türlü olumsuzluğa naçarlığa karşı bizi biz yapan değerdir cumhuriyet ne pahasına olursa olsun elimizde kalan vatandır cumhuriyet sahip çıkmamız gereken vedecanla başla savunmamız gereken yurdum dur cumhuriyet onun için size bir daha teşekkürederim bu güzel yazı için

feride 13 Yıl Önce

hiç bişeyi de begenmezsiniz zaten.ya bişeyide begeninya.2 milyar maaş alıp devleti suçlarsınız.bayramlara gelemzsiniz bayram hayal edersiniz.monotonluk bunun diğer adı.

g.i 13 Yıl Önce

eski bayramlar yokki artık hocam.hayalden öteye gidemeyiz

arkadaş 13 Yıl Önce

sevgili hocam bu güzel yazınızdan dolayı sizi kutluyorum NE MUTLU TÜRK ÜM DİYENE NE MUTLU TÜRKLÜĞÜ BİLENE...

tarık 13 Yıl Önce

öğretmenlerin kamuda çalışan memurların bitse gitsek diye bekledikleri bayramlar var artık.herkes kendine bakmalı önce

yüksel can 13 Yıl Önce

Mustafa Öğretmenim bu güzel yazına Can Babadan bir şiirle destek veriyorum... YAŞASIN CUMHURİYET Gölköy adında bir yer varmış gelibolu'da Televizyonda gösterdiler geçen gün. Gelenek edinmiş köy halkı, "ben kendimi bildim bileli bu böyledir" Diyor muhtar: 29 ekim'de toptan sünnet ederlermiş çocuklarını... Derken ekranda entarili bir çocuk belirdi Kirvesi tutmuş kolundan Yatırdılar bir kamp yatağına, Ardından sünnetçi olacak zat boy gösterdi Elinde bıçağıyla, Çocuk kaldırdı başını, bağırdı: "yaşasın cumhuriyet" diye Bunun üzerine de ekran karardı Korkarım bu, sade gölköylülerin değil, umumuzun Sade küçüklerimizin değil, büyüklerimizin de Düştüğü bir tarihsel yanılgı Çünkü sünnet değil, farzdır cumhuriyet Can YÜCEL.....

egemen bay 13 Yıl Önce

sevgili mustafa hocam yazınız gerçekten güzel olmuş. Bir an gerçekten cumhuriyet bayramının böyle kutlandığını ve o ortamda bulunduğumu düşündüm de... ne güzel olurdu, ne kadar mutlu olurdum.... söz kadar icraatte lazım ama sayın hocam. sen bir kıvılcım yak biz o kıvılcımı alevlendirmeye hazırız. mesela 29 ekim akşamında kırkağaç meydanına bizler bir ateş yakabilirdik ve de o ateşin başında toplanıp Türkülerle şarkılarla cumhuriyetimizin gerçek ateşini alevlendirebilirdik. eminimki birçok kişide orda bizle beraber olur ve bu kutlamaya yüreklerini katarlardı. bu bayramda olmadı bunda kim hatalı; bireysel olarak hepimiz hatalıyız ama bir dahaki bayramda ben hazırım artık gerçekten bayram kutlamalarını şölene dönüştürelim tabiki hep beraber; cumhuriyetimizin sahibi ''cumhuriyet çocukları''yla birlikte. saygılarımla...

Mustafa Şen 13 Yıl Önce

Hiç bir şey için geç değil.Özümsediğimiz ve sahip çıktığımız her değer yarınlara taşınacaktır.İnanıyorum ki gelecek bayramlarımız adına yakışır şekilde kutlanacaktır ilçemizde,eğer içselleştirenler sahip çıkarsa...Yorumlar gerçeklikleri ortaya koyuyor.Feride kardeş ise biz burun derken tırnak diyor,o konuda da vereceğimiz yanıtlar da vardır yeri burası değil.Tarık kardeş yorumunun yanıtı bende saklı kalsın eğer görürsen beni bir gün ilçe sokalarında sana ayrıntıları ile ve haklılığın noktasında açıklama yaparım söz.Selamım ve saygım Kırkağaç'ı seven ve Cumhuriyet değerlerine sahip çıkanlarınadır.

Melda 13 Yıl Önce

İşallah bundan sonraki bayramlarımız böyle olur.

Emine Girgin 13 Yıl Önce

Sevgili meslektaşım ve okul arkadaşım,Yazında sözettiğin gibi bayramlar artık anılarda kaldı.Ben özellikle Cumhuriyet Bayram larına değişik etkinliklerle öğrencilerimi katıyorum ki bu çoşkuyu yaşasınlar cumhuriyete ve Atatürk ilkelerine sahip çıksınlar ama öyle arkadaşlarımız var ki bu günü tatil olarak kurtarmanın peşinde...Nerde o çocukluğumuzun bayramları.Yazın için seni kutlarım.Selamlar...

h.t 13 Yıl Önce

bu bayramı kutlamaya hakkımız olduğunu ispat etmeye mecburuz artık.87 yıldır onuncu yıl marşı söylemek ayıp olmuyormu..?kutlamaların görkeminden çok modern gelişmiş bir Türkiye görmek istiyorum ben..

Kaş Eğitim Sen 13 Yıl Önce

biryerlerde doğru işler yapılmaya başlanınca, bunun sonucu er geç alınıyor. içinde bulunduğumuz şu sancılı dönemde, bırakın yeni mevziler kazanmayı, mevcut gücümüzü koruyabilmek bile başarı sayılmakta. çıkış yolu: örgütlenme örgütlenme örgütlenme . . .

İsmail DÖNMEZ 13 Yıl Önce

KARDEŞİM BU KÖŞEDE PAYLAŞIMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM.ENTELLEKTÜEL KİŞİLİĞİNİZ İÇİN AYRICA TEBRİK EDERİM.YAZILARINIZI DEVAMLI OKUYORUM.

@karakurt 13 Yıl Önce

olmayacak bi hayal.. şimdi 2 şiir okunup bitiyo kutlama

murat 13 Yıl Önce

komşum hayalinde canlandırdığın o güzel bayram kutlamalarını bir gün göreceğiz ümidini taşıyorum bende..

VAİZ 13 Yıl Önce

içinden geçen samimi duyguları çok güzel paylaşmışsınız.inşallah o temennileriniz dua yerine geçer.Tebrik ediyorum,hayallerini bizimle paylaştığın için.Bana da ilham verdin aslında...ben de kurban bayramı sohbetimde benzer bir çalışma düşünüyorum...İdeal bir müslüman dini bayramlarını nasıl idrak etmeli? teşekkürler.

zuhal efe günseren 13 Yıl Önce

Hocam yazınızı heyecanla okudum gerçekmiş gibi..bir kez daha söylüyorum sizin kaleminiz beyniniz ve yüreğiniz çok zengin ..bizlere aktardığınız için teşekkürler.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.