--------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------

-----------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------

Yılmaz"Kurban Bayramı Yaklaşırken"

İlçe Vaizi Osman Yılmaz'ın yazılarını her hafta düzenli olarak sitemizde bulabilirsiniz..

Yılmaz

Yılmaz “Kurban Bayramı Yaklaşırken

 

Merhaba kıymetli kirkagac.net okuyucuları! Rabbime hamd; habibine salât-ü selamlar olsun. Allah’ın rahmeti-bereketi ve mağfireti üzerinize olsun efendim. Hayırlı cumalar… Yüce Allah’tan size ve sevdiklerinize dünya ve ahiret saadeti vermesini temenni ederim. Rabbim, bizlere hem dünyada hem ahirette iyilikler ve güzellikler ihsan eylesin. Bizleri istikamet üzere olanlardan eylesin. Dini Bayramlarımızdan ikincisi olan mübarek kurban bayramına yaklaşıyoruz. Bu vesile ile bu haftaki Cuma sohbetimizde ‘Kurban ve Önemi’nden bahsedeceğim.

 

Kurban Ne Demektir?

Kurban: ‘’ Yakınlaşmak, yakın olmak’’ anlamındadır. Kesilen kurbanlar kişiyi Allah’a manevi olarak yaklaştırdığı için bu ibadete kurban adı verilmiştir.

Istılahi olarak kurban: ‘’ Kurban Bayramı günlerinde, nisap miktarı mala sahip olan Müslümanların şartlarını taşıyan bir hayvanı Allah rızası için boğazlaması…’’ demektir.

 

İlk Kurban hadisesi… Habil ve kabil kardeşler…   Kurbanın Tarihçesi…

İlk kurban, Hz. Âdem (as) ın iki oğlu Habil ve Kabil tarafından Allah’a sunulmuştur. Allah, Habil’in kurbanını kabul etmiş, kardeşi Kabil’in kurbanını kabul etmemiştir. Kabil, kardeşini bundan dolayı kıskanıp öldürmüştür. Kur’an-ı kerimde bu kıssa şöyle anlatılmaktadır:

 

“Bir de onlara Âdem’in iki oğlunun başından geçen olayı hakkıyla oku! Hani ikisi, birer kurban sunmuşlardı da birininki kabul edildi, diğerininki edilmedi. Bu (Kabil): "Ben seni kesinlikle öldüreceğim!" dedi. Diğeri (Habil): "Allah, ancak kendisinden korkanlarınkini kabul buyurur.(dedi)

Andolsun ki, sen beni öldürmek için bana el uzatsan da ben seni öldürmek için sana el uzatacak değilim. Çünkü ben, âlemlerin Rabbi olan Allah'tan korkarım. Ben, hem benim hem de kendinin günahını yüklenip cehennemliklerden olmanı isterim. Zulmedenlerin cezası işte budur!" dedi.

 

Bunun üzerine nefsi ona kardeşini öldürmeyi kolay gösterdi de tutup onu öldürdü ve artık hüsrana uğrayanlardan olmuştu. (Kardeşinin cesedini ne yapacağını bilmediği için günlerce sırtında taşıdı)



Derken Allah, kardeşinin cesedini nasıl gömeceğini göstermesi için yeri deşen bir karga gönderdi. O:Eyvah! Şu karga kadar olup da kardeşimin cesedini gömemedim." dedi ve artık pişmanlığa düşenlerden olmuştu.” Maide suresi 27…31

 

Niçin Kurban keseriz?

a) Kurban, bizi manevi olarak Rabbimize yaklaştırır.

b) Kurban, malımızın şükrüdür.

c) Kestiğimiz kurbanlar, sırat köprüsünden geçerken bizim için bir binek olacaktır.

d) Kurban, Rabbimizin rızasını kazanmamıza vesiledir.

e) Kurban, Allah yolunda her şeyimizi feda edebileceğimizin bir göstergesidir. Hatırlayacaksınız, İbrahim aleyhisselam, bu uğurda oğlu İsmail’i kurban etmeyi göze almıştı.

f) Kestiğimiz kurbanlar cehennemden ateşinden kurtulmamıza vesiledir.

g) Kabirde huzur içinde yatmamızı sağlar.

 

Kurban Kesmenin Hükmü Nedir?

Nisap miktarı mala sahip olan Müslümanların kurban kesmeleri Hanefi mezhebine göre Vacip’ tir.

Nisap: Dinen zenginliğin asgari sınırıdır. Yani, zengin olmanın en alt sınırı demektir.

Dinimize göre zenginliğin alt sınırı : ‘85 gram altın veya bu değerdeki mal’dır.

Yıllık ihtiyaçları dışında 85 gr. altına sahip olan kişi dinen zengindir. Yıllık ihtiyaçları dışında bu kadar mala sahip ve şartlarına haiz olan her Müslüman’ın Allah rızası için kurban kesmeleri vacip’tir.

 

Kurban Kesmeyi emreden ayet-i kerimeler nelerdir?

Allah cc. Kur’an-ı kerim’de : ‘’ "Kurbanlık deve ve sığırları, Allah'ın size olan nişanelerinden kıldık. Sizin için onlarda hayır vardır. O halde onları ön ayaklarından biri bağlı olduğu halde keserken üzerlerine Allah'ın adını anın. Yanları yere yaslandığı  vakit onların etlerinden yiyin, kanaat edip istemeyene de isteyene de yedirin. Böylece onları sizin emrinize verdik ki, şükredesiniz." (Hacc süresi, 36.ayet)

 

Diğer bir ayet-i kerimede: ‘’Rabbin için namaz kıl ve kurban kes…’’ buyrulmaktadır. ( Kevser süresi,3.ayet)

Kurban Kesmeyle ilgili Hadis-i şerifler nelerdir?

Peygamberimiz de bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmuşlardır:
’Kim, imkânı olduğu halde kasti olarak, kurban kesmezse, bizim namazgâhlarımıza ( Mescitlerimize) yaklaşmasın.’’

Diğer bir hadis-i şeriflerinde peygamber efendimiz: "Âdemoğlu kurban bayramı günlerinde, Allah için kurban kesmekten daha sevimli bir iş yapmış olamaz. Şüphesiz ki o kesilen kurban, kıyamet günü boynuzları ve kılları ile gelir. Hiç şüphe yok ki, kurbanın kanı yere düşmeden önce Allah katında kabul görür. Öyle ise gönüllerinizi kurban ile hoş  edin.’’ Buyurmuşlardır. (Tirmizi, 1)

 

Demek ki Kurban Ciddi bir ibadetmiş…

Kurban ibadeti ile ilgili ayet ve hadisler, yukarıda zikrettiklerimle sınırlı değil. Daha bunun gibi onlarca ayet ve hadis mevcut. Yazımız uzamasın diye bunlarla iktifa ettim. Bu durum, kurban ibadetinin son derece ciddiye alınması gereken bir ibadet olduğunu bizlere göstermektedir.

Peygamber efendimizin: ‘’ Hali- vakti yerinde olduğu halde, keyfi olarak kurban kesmeyi ihmal eden kimse mescitlerimize yaklaşmasın.’’ Hadis-i şerifi durumun ciddiyetini anlatmaya yeterlidir sanırım.

 

Kimler Kurban Kesmekle Mükelleftir?

Kurban kesecek kimsenin; a) Müslüman olması, b) Hür olması, c) Nisap miktarı mala sahip olması,  d) Mukim olması, yani yolcu olmaması gerekir.

 

Hangi Hayvanlar Kurban Edilir?

a) Koyun ve keçi: Koyun ve keçi sadece bir hissedir. Birden fazla kişi ortak olarak aynı koyun ve keçiyi kurban edemezler. Koyun ve keçinin kurban edilebilmesi için, bir yaşını doldurmuş olması gerekmektedir. Ancak, altı ayını doldurmuş koyun, eğer etine dolgun ve gösterişliyse, yani bir yaşında görünümündeyse, kurban edilebilir. Ama keçi için bu durum söz konusu değildir. Keçinin mutlaka bir yaşını doldurmuş olması gerekir.

b) Sığır ve Manda: Sığır ve mandanın kurban edilebilmesi için en az iki yaşını doldurmuş olması gerekir. İki yaşından küçük olan sığır ve mandalar kurban edilemez. İki yaşını doldurmuş sığır ve manda cinsi büyükbaş hayvanlar yedi kişiye kadar ortaklaşa kurban edilebilir. Ancak, bir sığır ve mandayı illa yedi kişi kurban edecek diye bir şey yok. Bir kişi de, 2–3–4–5–6 kişi de kurban edebilir. Sekiz kişi olursa olmaz.

c) Deve:  Devenin kurban edilebilmesi için en az beş yaşını doldurmuş olması gerekir. Deve de sığır ve Manda cinsi gibi 7 kişiye kadar ortaklaşa kurban edilebilir. Çünkü deve de büyükbaş hayvandır.

 

Kurban bir et ziyafeti değildir…

Kurban bir ibadettir. Bundan dolayı kesilen kurbanlar ancak ibadet niyetiyle kesilmelidir. ‘Kurban hissesine giren 6 kişi ibadet niyetiyle ortaklığa girse, bir tanesi ise et almak için girse, bu kurban makbul değildir.’ demişlerdir İslam âlimleri…

 

Şu kusurları taşıyan hayvanlar kurban edilemezler…

1) Dişlerinin yarısından fazlası düşmüş olan hayvanlar,

2) Eti kemiğine geçmiş gibi aşırı derecede zayıf olan hayvanlar,(Bir deri-bir kemik kalmış)

3) Her İki gözü veya sadece bir gözü kör olan hayvanlar,

4) Kulağının, kuyruğunun veya tenasül organının üçte birinden fazlası gitmiş olan hayvanlar,

5) Kesileceği yere yürüyerek gidemeyecek derecede topal ve hasta olan hayvanlar,

6) Burnu ve dilinin yarısından fazlası kesilmiş olan hayvanlar,

7) Koyun ve keçide bir, sığırda iki memesi kurumuş olan hayvanlar,

8) Boynuzlu olması gereken bir hayvanın doğuştan boynuzunun olmaması da bir kusurdur.

Kurban Kesim vakti Ne Zamandır?

Kurban, kurban bayramının birinci günü bayram namazından sonra başlayıp, bayramın üçüncü günü güneşin batma anına kadar kesilebilir. Ancak, zaruri bir sebepten dolayı bayramın ilk üç günü kurbanını kesemeyen kimse dördüncü gün de kurbanını kesebilir. Gelecek hafta kurban konusuna kaldığımız yerden devam edeceğim. Haftaya buluşmak ümidiyle, Allah’a emanet olun. En güzel günler sizlerin olsun efendim. Sevgi ve Saygılarımla. Hoşçakalın…
 
Osman YILMAZ
İLÇE VAİZİ

DÜZENLEME: HAKAN DEMİR  
  
    
       

Güncelleme Tarihi: 04 Kasım 2010, 23:47
YORUM EKLE
YORUMLAR
VAİZ
VAİZ - 13 yıl Önce

Arkadaşım! bu hafta kurban ile ilgili temel hususlardan bahsettim.Önümüzdeki hafta sorduğunuz soruyu ayrıntılı olarak cevaplandıracağım.Affınıza sığınır,özür dilerim.Teşekkürler.

arkadaş
arkadaş - 13 yıl Önce

bu yazıyı okuduktan sonra sayın hocamıza teşekkür ediyorum geçen haftaki sorumun cevabını almış sayıyorum emeğinize sağlık hocam.

Karatay45
Karatay45 - 13 yıl Önce

çok faydalı ve güncel bir konu kurban konusu.hocam ben bu konuda bir soru sormak istiyorum,televizyonda kurban ibadetine alternatif olarak yoksula sadaka ver deniliyor.siz bu konuda ne düşünüyorsunuz.cevaplandırırsanız memnun olurum

ahmet yeşilkaya
ahmet yeşilkaya - 13 yıl Önce

Kurban bir et ziyafeti değildir…


Kurban bir ibadettir. Bundan dolayı kesilen kurbanlar ancak ibadet niyetiyle kesilmelidir. ‘Kurban hissesine giren 6 kişi ibadet niyetiyle ortaklığa girse, bir tanesi ise et almak için girse, bu kurban makbul değildir.’ demişlerdir İslam âlimleri…

Kırkağaçlı
Kırkağaçlı - 13 yıl Önce

kurban kesimlerinde ve kurban etlerini değerlendirmede çok büyük yanlışlar yapılıyor hcam,lütfen bu yanlışlardan da bahsedin.hijyenik ortamlarda kesilmiyor kurbanlar.ve yine sakadatlar yol kenarlarına bırakılıyor.bunları dile getirmekte fayda var bence

Sedat
Sedat - 13 yıl Önce

Yine bilgi yüklü bir yazı olmuş osman hocam,Allah razı olsun,emeğinesağlık.

Mustafa Şen
Mustafa Şen - 13 yıl Önce

Hazret-i İbrahim, gökten inen koçu yakalayınca, oğlunun bağlarının çözüldüğünü görür.
- Yavrucuğum, bağlarını kim çözdü?
- Beni ölümden kurtaran dost, bağlarımı çözdü.
- Ey oğlum, şimdi dua et, ne istersen Allahü teâlâ kabul eder.
Hazret-i İsmail şöyle dua etti:
(Ya Rabbi, Kıyamette, mümin olan herkesi mağfiret eyle!)

Mustafa Şen
Mustafa Şen - 13 yıl Önce

Üçüncüsü: Annem beni göremeyince dayanamaz, onu teselli et ve iyilikte bulun.
Melekler de ağlamıştı

Hazret-i İsmail ağlarken melekler de ağlar. Babası, bıçağı boğazı üzerine koyunca, oğlu güler.
- Yavrucuğum, bu halde iken niçin gülüyorsun?
- Gördüm ki bıçakta Besmele yazılı, dostun ismi yazılı olan bıçak, nasıl keser?
Hazret-i İbrahim, olanca kuvveti ile bıçağı çakar, bıçağın ağzı döner ve kesmez. Kızıp, bıçağı yere çalar. Bıçak Allahü teâlânın emriyle dile gelip der ki:- Bana niçin kızıyorsun? Sana kes diye emreden, bana da kesme diye emrediyor.
O zaman şu lütuf nidası erişti:
(Ey İbrahim, gerçekten rüyana sadakat gösterdin. Güzel amel işleyeni işte böyle mükafatlandırırız. Bu açık bir imtihandı. Oğluna karşılık ona büyük bir kurbanlık koç fidye verdik)



         Kirkagac.Net